Publicat: 20 Ianuarie, 2017 - 15:20
Share

Forțele Navale Române vor organiza ceremonii militare și religioase, marți, 24 ianuarie, dedicate împlinirii a 158 de ani de la înfăptuirea Zilei Unirii Principatelor Române în Constanța, Mangalia, Tulcea și Brăila, conform următorului program:

Constanța, ora 11.00, în Piața 'Ovidiu'

Mangalia, ora 10.00, la Complexul monumental din Piața Republicii;

Brăila, ora 11.00, în Piața Independenței la Monumentul Domnitorului

Alexandru Ioan Cuza;

Tulcea, ora 10.00, în Piața Tricolorului.

De asemenea, reprezentanții Forțelor Navale vor participa la activitățile organizate de Ministerul Apărării Naționale în garnizoana București, ora 9,30, la Monumentul Domnitorului Alexandru Ioan Cuza de pe Dealul Patriarhiei.

Unirea Principatelor Române, cunoscută ca Mica Unire, a avut loc la 24 ianuarie 1859, prin dubla alegere a colonelului Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Țării Românești. Acesta a fost actul de constituire al Statului Național Unitar Român modern, care a generat în perioada următoare transformarea și modernizarea profundă a principalelor instituții publice românești. În anul 1860, prin unirea Flotilelor Moldovei și țării Românești, Domnitorul Alexandru Ioan Cuza a pus bazele creării Marinei Militare Române moderne, având ca misiune principală garantarea autonomiei și securității la granița fluvială a noului stat. Ulterior, după câștigarea independenței și revenirea Dobrogei la patria mamă, în anul 1878, România a devenit un stat cu ieșire la Oceanul Planetar, iar Marina Militară Română a cunoscut o dezvoltare rapidă a segmentului său maritim.