Publicat: 1 Decembrie, 2017 - 11:45
Share

În anul 2017, Forţele Terestre Române au participat la peste 350 de exerciţii naţionale, multinaţionale în ţară şi în străinătate, exercițiul cel mai important fiind „SABER GUARDIAN-17”, la care peste 8.000 de militari români s-au instruit alături de militari din 22 ţări aliate şi partenere.

Primul detaşament al forţelor Terestre Române este format din militari ai Brigăzii 1 Mecanizată „Argedava”, în frunte cu colonelul Marian BOTEA, comandantul Brigăzii, veteran al teatrului de operații Afganistan.
Structurile brigăzii au participat la toate operaţiile militare desfăşurate de Armata României după cel de-Al Doilea Război Mondial în diferite zone de conflict (Angola, Albania, Kosovo, Bosnia, Irak şi Afganistan). 

Defilează prin faţa dumneavoastră militarii Batalionului 2 Infanterie “Călugăreni”, condus de locotenent-colonelul Costel PĂSTAE, veteran al teatrelor de operaţii din Kosovo, Irak şi Afganistan.
Unitatea a îndeplinit, până în prezent, misiuni în 6 teatre de operaţii, pe 3 continente, cu participarea a peste 3000 de militari. Ultima misiune a fost în anul 2016, RESOLUTE SUPPORT, din teatrul de operaţii Afganistan. 

Defilează prin faţa dumneavoastră detaşamentul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab”, din cadrul Brigăzii Multinationale de  Sud-Est, comandat de locotenent-colonelul Mitel JILAVU, veteran al teatrele de operaţii din Afganistan şi Irak.
“Scorpionii Roşii”, aşa cum sunt cunoscuţi militarii Batalionului 26, au deschis, în 2002, seria participării batalioanelor româneşti în teatrul de operaţii din Afganistan. Aceştia au executat 13 misiuni în afara statului român, în Angola, Albania, Kosovo, Irak şi Afganistan. 

Intră în Piața Arcului de Triumf detaşamentul de cercetaşi militari al Batalionului 32 Cercetare Supraveghere „Mircea”, comandat de locotenent-colonelul Cezar CUCOŞ, ofiţer paraşutist, cu 4 misiuni executate în teatrele de operaţii din Irak și Afganistan.
Drapelul de Luptă al Batalionului 32 poartă decoraţiile ce răsplătesc meritele acestei structuri dobândite de-a lungul istoriei sale, inclusiv prin angajarea sa în recentele teatrele de operaţii din Irak, Kosovo şi Afganistan. 

Următorul bloc de paradă este al detaşamentului de paraşutişti din Batalionul 495 Infanterie "Căpitan Ştefan Şoverth". Detaşamentul este comandat de locotenent-colonelul Cornel TONEA -BĂLAN, ofiţer participant la trei misiuni internaţionale în Kosovo, Irak si Afganistan. 
Militarii batalionului au executat cu succes misiuni de luptă în Irak şi Afganistan şi au participat la numeroase exerciţii militare naţionale şi internaţionale. Sunt brevetaţi ca paraşutişti militari şi scafandri de luptă şi au specializări în instrucţie alpină, supravieţuire, pregătire sanitară, cercetare şi geniu. 

Parada continuă cu defilarea militarilor din detaşamentul Batalionului 33 Vânători de Munte “POSADA” comandat de locotenent-colonelul Antonio-Daniel ALEXE. 
Cu o istorie de 48 de ani, Batalionul 33 Vânători de Munte a participat, începând cu anul 2005, la 5 misiuni în teatrele de operaţii din Irak şi Afganistan.