Publicat: 16 Septembrie, 2019 - 11:20
Share

Voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului au donat un lumânărar Fortului 13 Jilava, declarat de Ministerul Culturii in 2016 monument istoric, care poate fi vizitat de public. Fortul 13 Jilava, una dintre cele mai cumplite puscarii comuniste, aflata la marginea Bucurestiului, a fost locul în care au fost schingiuiti si umiliti intelectualii care au avut curajul sa se ridice impotriva dictaturii. Printre cei incarcerati acolo s-au numarat si figuri emblematice ale credintei ortodoxe precum: Parintele Benedict Ghius, Parintele Dumitru Staniloaie, Parintele Arsenie Papacioc si Parintele Sofian Boghiu. Cu ocazia donarii lumanararului, a fost savarsita o slujba de pomenire pentru toate victimele inchisorilor comuniste si au fost pomeniti marturisitorii credintei in perioada regimului comunist ateu. Initiativa voluntarilor realizata cu binecuvantarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel este una binevenita deoarece la memorialul Jilava nu exista un spatiu unde vizitatorii sa poata aprinde o lumanare in memoria victimelor inchisorilor comuniste.


Preotul Constantin Mocanu, de la Capela Spitalului Penitenciarului Jilava, a afirmat: "Avem nevoie de a ne manifesta in primul rand credinta, dar si marturisirea. Suntem intr-un loc in care, crestini, parinti au suferit pentru credinta lor si a fost felul lor in care au marturisit credinta, iar noi ne-am adunat aici spre a-i pomeni in rugaciunile noastre particulare, caci biserica a initiat deja o serie de slujbe la nivel national pentru pomenirea marturisitorilor din inchisorile comuniste, dar actiunea de astazi este laudabila, mai ales, pentru faptul ca cei care vin aici pot sa faca o legatura prin rugaciune directa cu cei care si-au marturisit credinta, si-au demonstrat taria lor sufleteasca, pentru ca asa am fost noi ca neam romanesc, ne-am intarit doar prin rugaciune, prin credinta si prin nadejea in Dumnezeu". 

 

Fortul 13 Jilava este un loc cu o profunda insemnatate pentru Biserica Ortodoxa. De aceea, voluntarii Paraclisului Catedralei Mantuirii Neamului vor sa se implice si in viitoare actiuni de valorificare si amenajare a acestuia.

Danut Pruna, voluntar coordonator la Paraclisul Catedralei Mantuirii Neamului, a specificat: "Intr-o zi de mare sarbatoare, Inaltarea Sfintei Cruci, dar si comemorarea a 17 ani de la trecerea la Domnul a Parintelui Sofian Boghiu, am venit la Fortul 13 pentru a dona acest lumânărar. Dorim sa revenim anual pentru a comemora victimele inchisorilor comuniste, dar si sa incercam sa ne punem mai mult amprenta, noi ortodocsii, si sa ii comemoram cum se cuvine aici pe cei care s-au jertfit, chiar sa amenajam un loc unde sa precizam toate datele si toate personalitatile marcante care au patimit in temnitele comuniste. De asemenea, tin sa precizez ca o astfel de comemorare a avut loc si la Paraclisul Catedralei Nationale".

Fortul 13 Jilava, fost fort și penitenciar pentru deținuții politici, se poate vizita ca obiectiv turistic. Fortul se găsește în incinta Penitenciarului Jilava și este administrat de acesta, așa că o vizită la fort se supune acelorași reguli ca vizitele la penitenciar. Istoria Fortul 13 Jilava incepe in vremea regelui Carol I, care după Razboiul de Independenţă (1877), a construit 18 forturi de aparare in jurul Bucurestiului. In anul 1907, Fortul 13 Jilava, (folosit anterior ca depozit de munitie), devine pentru prima data inchisoare, in timpul rascoalei de 1907. De atunci, a fost folosit mereu ca inchisoare: in timpul dicaturii regelui Carol al doilea (1938-1940), in timpul regimului Antonescu, (septembrie 1940-februarie 1941), precum si in timpul regimului comunist, cand au fost inchisi, aici, mai multi marturisitori ai credintei ortodoxe. Ultimii detinuti inchisi aici au fost cei de la Revolutia din 1989.

Toate acțiunile voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale se desfășoară cu binecuvântarea Patriarhului României, Prea Fericitul Parinte Daniel, și sub coordonarea Arhim. Ciprian Grădinaru.