Publicat: 9 Octombrie, 2019 - 14:32
Share
Premierul Dăncilă a participat și a susținut un discurs mobiliztor

În prezența a 10.000 de fermieri delegați din toate județele si din toate ramurile agriculturii, în această dimineață s-au deschis, la Romexpo, lucrările Forumului Agricultorilor organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cu prilejul Zilei Nationale a Produselor Agroalimentare Românești.

Manifestarea a fost onorată de participarea premierului Viorica Dăncilă, alături de reprezentanți ai Executivului și ai unor instituții centrale. Lucrărilre Forumului au fost deschise de ministrul Agriculturii, Petre daea, care a făcut un succint bilanț al celor trei ani în care a fost pus în operă programul de guvernare care a avut ca unul dintre obiectivele sale prioritare agricultura și producția de bunuri agroalimentare. În cuvântul său premierul Viorica Dăncilă a spus:

„Dragi fermieri,

Stimați colegi miniștri,

Onorați invitați,

Îmi face o deosebită plăcere să vă fiu astăzi alături, la acest eveniment dedicat performanțelor dumneavoastră, de care avem toate motivele să fim mândri.

Agricultura are un rol vital pentru societate. Contribuie substanțial la creșterea economică și oferă locuri de muncă pentru un sfert din populația activă a României.

Munca  dumneavoastră asigură românilor alimente sănătoase și în același timp contribuie la echilibrarea balanței comerciale.

Doamnelor și domnilor,

Actualul Guvern a înțeles pe deplin rolul esențial al agriculturii și importanța dezvoltării satului românesc. De la preluarea guvernării, am pus agricultura între prioritățile noastre și am susținut ferm acest sector prin toate pârghiile avute la dispoziție.

Am acordat la timp subvențiile pentru ca dumneavoastră, fermierii, să beneficiați de sprijinul de care aveți nevoie pentru a obține rezultate cât mai bune.

De la preluarea guvernării de către PSD, agricultorii români au beneficiat de fonduri de aproximativ 10,2 miliarde de euro, din care 8,9 miliarde de euro din fonduri europene, fapt fără precedent până în prezent.

Săptămâna viitoare vom începe plata subvenției pentru sprijinul cuplat. Suntem pregătiți ca până la finalul lunii noiembrie să plătim fermierilor, sub formă de avans, peste 1,4 miliarde de euro.

În urma discuțiilor avute cu reprezentanții dumneavoastră, am inclus în Programul de guvernare și am pus în practică o serie de măsuri de sprijinire a fermierilor și agricultorilor pentru susținerea produselor românești.

Amintesc aici Programul pentru tomate, cel pentru creșterea raselor Bazna și Mangalița, sprijinul pentru crescătorii de oi, prin Programul de colectare a lânii, precum și schema de ajutor de stat pentru apicultori. 

De asemenea, am investit peste 335 milioane de lei în reabilitarea sistemelor de irigații și antigrindină, esențiale pentru zona rurală.

Am dezvoltat și extins Programul prin care agricultorii beneficiază de reducerea accizei la motorină, astfel încât să primească acest sprijin și sectorul piscicol, dar și cel al cercetării.

Am oferit și oferim în continuare garanții de stat pentru creditele agricultorilor, o pârghie importantă de susținere a investițiilor în satul românesc.

Am venit în întâmpinarea producătorilor, dar și a consumatorilor, reducând Taxa pe Valoare Adăugată de la 9% la 5% pentru produsele de înaltă calitate. Încurajăm astfel producerea și comercializarea produselor tradiționale, a produselor de rețetă consacrată și a celor ecologice.

Am stabilit un miliard de euro pentru susținerea zonei Montane în următorii 10 ani, legislația specifică acestui program ambițios fiind deja adoptată. Este cea mai sigură cale de a susține prelucrarea produselor tradiționale și aducerea lor mai aproape de consumator. 

Iată, deci, că ultimii ani au fost unii deosebit de buni pentru agricultura românească. Iar dacă privim spre viitor, noi, PSD, suntem singurii care garantăm menținerea acestor beneficii, prin Pactul Național pentru Bunăstarea Românilor, semnat deja de peste 1 milion de oameni.

Am aflat cu toții de planurile Opoziției de a tăia toate aceste beneficii dacă ajung la guvernare. Pe ei nu îi interesează ca dumneavoastră să faceți performanță și să vă meargă bine. Interesul lor este să direcționeze toate resursele către cel care licitează mai mult, indiferent de consecințe. Stă însă în puterea dumneavoastră să le blocați aceste planuri.

Dragi fermieri,

Ceea ce vedem cu toții expus aici, produsele pe care dumneavoastră le-ați adus, arată că  suntem pe drumul cel bun.

Sunt rezultatele muncii dumneavoastră și mă bucur că împreună am reușit pentru al treilea an consecutiv să avem printre cele mai bune producții agricole din Europa.

Este încurajator că tot mai mulți tineri sunt atrași de domeniul agriculturii, că accesează cu încredere programele guvernamentale, se asociază și valorifică produsele tradiționale românești în marile lanțuri de retail.

Vom continua să susținem implicarea generațiilor viitoare și să atragem cât mai mulți tineri către acest domeniu, care oferă satisfacții și siguranță atât antreprenorilor, cât și populației.

Dragi români,

Am început un proces de revitalizare a liceelor agricole, care să asigure specialiștii pentru viitor.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va face investiții în 58 de licee cu profil agricol, pentru a pregăti fermierii de mâine și pentru a asigura forță de muncă bine pregătită.

Exact ca în agricultură: pregătim terenul și sădim semințele pentru viitor.

Rezultatele remarcabile din domeniul  agricol ne-au motivat să  luăm măsuri de reorganizare a sectorului de cercetare pentru a fi corect finanțat. 

În mai puțin de 3 ani, am reușit să contribuim la reorganizarea a 49 de stațiuni si institute de cercetare agricolă, în condițiile în care, la începutul anului 2017, doar 3 stațiuni și institute din domeniu beneficiaseră de această măsură. În scurt timp vom finaliza procesul de reorganizare din punct de vedere administrativ și pentru ultimele două institute.

Este foarte important să punem la adăpost rezultatul muncii de cercetare în domeniul agricol, să diminuăm dependența de importuri și să  asigurăm securitatea alimentară a României.

Din aceste considerente, am adoptat recent înființarea unei bănci de resurse genetice vegetale pentru legumicultură, floricultură, plante aromatice și medicinale. Va fi organizată la Buzău, unde există cel mai vechi bazin legumicol din România și unde sunt păstrate circa 10.000 de soiuri de semințe.

Să punem în valoare pământul fertil al României și prin păstrarea produselor agricole și a culturilor cu tradiție la noi! Susținem modernizarea agriculturii, dar în egală măsură lăsăm loc și produselor ecologice, cultivate așa cum le știm de la părinții și bunicii noștri, și care câștigă din ce în ce mai multă popularitate. Produsele noastre ecologice au căutare pe piața externă, iar bucătăria tradițională românească este apreciată nu numai de noi, dar și peste hotare. Ce poate fi mai gustos decât o rețetă tradițională românească autentică, preparată ca la mama acasă, din ingrediente exclusiv românești?     

Dragi fermieri,

Agricultura românească are tradiție, are potențial, și are viitorul asigurat pentru că văd în această sală oameni dedicați, muncitori, buni români, care iubesc pământul, oamenii, țara.

Vă felicit pentru munca dumneavoastră, pentru ceea ce ați reușit să faceți cu multă trudă!

Aveți în mine un susținător ferm! Am credința că împreună putem reda agriculturii mândria și valoare tradițională, iar satului românesc să îi aducem prosperitatea. 

Vă asigur că voi continua să susțin cu toate forțele produsele tradiționale și de înaltă calitate, soiurile românești și măsurile de sprijin pentru legumicultori și crescătorii de animale.

Voi lupta, ca și până acum, pentru o finanțare corectă a agriculturii.

Voi promova cu fiecare ocazie satul românesc și valorile sale, spiritul comunitar și tradițiile naționale!

Vă mulțumesc!”

 

Desfășurarea Forumului Agricultorilor:

 

  • Imnul României
  • Mesajul domnului Phil Hogan, comisar european pentru agricultură și dezvoltare rurală  
  • Salutul de bun venit adresat participanților de către domnul Petre Daea, ministrul Agriculturii 
  • Cuvântul doamnei Prim-Ministru Viorica Dăncilă
  • Cuvântul domnului Ion Popescu, Președinte Confederația Sindicală MERIDIAN

 

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: