29 septembrie 2022

Forumul ECOSOC 2021 privind Finanţarea pentru Dezvoltare

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Reprezentantul MAE la Forumul ECOSOC 2021 privind Finanţarea pentru Dezvoltare anunţă continuarea susţinerii de către România a acţiunilor de dezvoltare în domeniul educaţiei ca instrument esenţial pentru stabilitatea şi prosperitatea statelor partenere

Secretarul de stat pentru relaţii interinstituţionale, Daniela Gîtman, a participat la cea de-a şasea ediţie a Forumului 2021 privind Finanţarea pentru Dezvoltare, desfăşurată în format hibrid, în perioada 12 – 15 aprilie 2021, sub coordonarea preşedintelui Consiliului Economic şi Social (ECOSOC) al ONU.

Forumul reuneşte înalţi oficiali guvernamentali, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, ai societăţii civile, ai sectorului de afaceri şi ai autorităţilor locale.

În declaraţia naţională prezentată în cadrul Segmentului special privind finanţarea redresării post-COVID-19, desfăşurat astăzi, 12 aprilie 2021, secretarul de stat Daniela Gîtman a arătat că actuala criză pandemică a generat un impact fiscal sever în numeroase state în curs de dezvoltare confruntate cu vulnerabilităţi economice şi sociale preexistente. În acest sens, a evidenţiat necesitatea adoptării de măsuri coordonate, prin utilizarea eficientă a mecanismelor şi instrumentelor multilaterale. A apreciat că, în lipsa unei finanţări susţinute pentru dezvoltare şi a unui răspuns eficient la provocările cu care se confruntă statele cele mai fragile, durata pandemiei ar putea fi prelungită.

Totodată, oficialul MAE a arătat că statele în curs de dezvoltare întâmpină dificultăţi disproporţionate în privinţa accesului la vaccinurile împotriva COVID-19, fiind nevoie de măsuri destinate reducerii deficitului de finanţare cu care se confruntă iniţiative multilaterale precum COVAX.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a reamintit că România s-a angajat să sprijine procesul de vaccinare anti-COVID-19 în Republica Moldova prin furnizarea a până la 200.000 de doze de vaccin, primele tranşe fiind deja trimise în lunile precedente. De asemenea, o echipă de experţi români s-a deplasat în Republica Moldova pentru a împărtăşi din experienţa ţării noastre şi a acorda sprijin în pregătirea strategiei de vaccinare.

Reprezentantul României a menţionat că, în anul 2020, în vederea asigurării răspunsului la apelurile ONU şi UE, bugetul MAE destinat asistenţei oficiale pentru dezvoltare a fost triplat, iar o parte substanţială din fonduri a fost direcţionată către atenuarea efectelor negative ale pandemiei îndeosebi în Vecinătatea Estică a UE, în Balcanii de Vest, în Africa şi în state insulare mici în curs de dezvoltare (SIDS). Proiectele de dezvoltare au vizat în special măsuri de consolidare a sistemelor de sănătate în contextul pandemiei, de dezvoltare economică sustenabilă, de bună guvernanţă şi de educaţie.

Oficialul MAE a subliniat faptul că educaţia constituie sectorul fanion al asistenţei oficiale pentru dezvoltare oferite de România statelor partenere. De asemenea, a arătat că întrucât pandemia de COVID-19 cauzează o presiune suplimentară asupra sistemelor de educaţie din state fragile în curs de dezvoltare, România va continua să finanţeze asistenţa oficială pentru dezvoltare în domeniul educaţiei ca instrument care deţine un rol critic în consolidarea stabilităţii şi prosperităţii statelor partenere.

Nu în ultimul rând, secretarul de stat a reafirmat sprijinul ferm al României pentru eforturile dedicate finanţării sustenabile, cuprinzătoare şi pentru o redresare economică conformă principiilor unei tranziţii verzi în urma efectelor pandemiei de COVID-19 în statele aflate în curs de dezvoltare.

Informaţii suplimentare
Forumul privind Finanţarea pentru Dezvoltare constituie o platformă pentru dialog orientată către identificarea de soluţii pentru dezvoltarea sustenabilă în conformitate cu Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă.

În contextul actual, o atenţie centrală este acordată finanţării redresării statelor în urma pandemiei de COVID-19. Evenimentul vizează stimularea asumării de măsuri urgente la nivel global pentru a se răspunde provocărilor întâmpinate în implementarea Agendei de acţiune de la Addis Abeba, pe toate cele şapte sectoare de acţiune, atât în context COVID-19, cât şi în perspectiva etapei post-pandemie.