14 august 2022

Forumul Politic la Nivel Înalt al ONU pentru Dezvoltare Durabilă

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Secretarul de stat Cornel Feruţă a participat, în perioada 5-6 iulie 2022, la Forumul Politic la Nivel Înalt al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) pentru Dezvoltare Durabilă, organizat la sediul ONU din New York.

Ediţia din acest an a Forumului, prima organizată în format fizic de la debutul pandemiei, s-a concentrat asupra consemnării întârzierilor înregistrate la nivel global în implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD) şi a identificării de soluţii pentru remedierea decalajelor cauzate, în principal, de efectele pandemiei de COVID-19 şi ale războiului ilegal şi nejustificat dus de Federaţia Rusă în Ucraina.

În intervenţia sa în cadrul sesiunii „Mobilizarea şi utilizarea ştiinţei, tehnologiei şi inovaţiei pentru o redresare bazată pe ODD”, secretarul de stat Cornel Feruţă a subliniat rolul transformator pe care l-au avut tehnologia şi digitalizarea în desfăşurarea normală a unor activităţi esenţiale – educaţie, servicii – în etapa critică a pandemiei.

De asemenea, a evidenţiat faptul că pentru o tranziţie de succes către asigurarea sustenabilităţii la nivel global sunt necesare investiţii suplimentare în inovaţie şi noi tehnologii, în educaţie şi susţinerea cercetătorilor. Această abordare ar trebui aplicată unitar şi la scara largă, astfel încât nimeni să nu fie lăsat în urmă, iar implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă să avanseze pe fiecare continent.

În sesiunea dedicată celui de-al patrulea ODD – „Educaţie de calitate”, oficialul român a menţionat importanţa pe care ţara noastră o acordă implementării acestui obiectiv, lucru evidenţiat inclusiv prin implicarea în organizarea Summitului privind Transformarea Educaţiei. În intervenţia sa în cadrul acestei sesiuni, secretarul de stat Cornel Feruţă a menţionat, de asemenea, răspunsul şi mobilizarea autorităţilor române pentru a satisface nevoile în materie de educaţie ale elevilor şi studenţilor ucraineni refugiaţi, în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei, inclusiv prin integrarea acestora în sistemul educaţional românesc.

Secretarul de stat român a încheiat prin semnalarea necesităţii ca sistemele de educaţie să fie adaptate nevoilor şi cerinţelor unei lumi aflate în continuă schimbare, în linie cu evoluţiile tehnologice şi digitale.

Direcţia Purtător de Cuvânt şi Relaţii cu Mass-media

Sursa foto MAE