Publicat: 27 Noiembrie, 2017 - 20:17
Share

În perioada 23-24 noiembrie 2017, a avut loc la București la Palatul Parlamentului, cea de a doua ediție a Forumului România — Moldova în domeniul justiției.

Consiliul Superior al Magistraturii a fost reprezentat de doamna judecător Mariana Ghena, președintele Consiliului, doamna judecător Simona Marcu, membru ales al CSM și domnul procuror Flavian Alexandru Popa, șef al Serviciului afaceri europene și relații internaționale.

Forumul reprezintă o importantă platformă de cooperare dintre autoritățile judiciare dintre cele două state și pentru sprijinirea Republicii Moldova în continuarea reformelor în domeniul justiției.

În cadrul celei de a doua ediții, au fost abordate teme vizând reforma judecătorească din perspectiva optimizării sistemului judiciar, locul și rolul procurorului în arhitectura sistemului judiciar, prevenirea și combaterea corupției și a criminalității organizate din perspectivă europeană, rolul profesiilor liberale în funcționarea justiției.

Totodată, în cursul ultimei zile, a avut loc o nouă întâlnire de lucru între reprezentanții consiliilor judiciare din România și Moldova la care au participat domnul judecător Victor Micu, președintele Consiliului Superior al Magistraturii din Republica Moldova, domnul Gheorghe Avornic, membru CSM Moldova, domnul procuror Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor din Republica Moldova, doamna judecător Mariana Ghena, președintele Consiliului din România, domnul procuror Cristian Mihai Ban, vicepreședintele Consiliului, domnul judecător Mihai Balan, doamna procuror Tatiana Toader și domnul procuror Codruț Olaru, membri CSM România. În cadrul acestei întrevederi a fost realizat un schimb de informații cu privire la bunele practici în domeniul justiției și au fost analizate modalitățile concrete pentru dezvoltarea și punerea în aplicare a planului trilateral de colaborare între consiliile din cele două state.

Partea română și-a reafirmat întreaga deschidere și suportul necesar asigurării unui parcurs european al justiției din Republica Moldova.