Publicat: 7 August, 2020 - 13:15
Share

Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna iulie 2020, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului

SIMON SIMION IOAN ALEXANDRU, la data faptelor angajat al Academiei Române - Filiala Cluj în calitate de cercetător ştiinţific şi asistent manager în cadrul a două proiecte europene, pentru săvârşirea a câte două infracţiuni de:

- participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

- fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În cadrul a două proiecte finanţate din fonduri nerambursabile ("Ştiinţele socio-umaniste în contextul evoluţiei globalizate - dezvoltarea şi implementarea programului de studii şi cercetare postdoctorale" şi "Programe postdoctorale pentru dezvoltarea durabilă într-o societate bazată pe cunoaştere"), derulate în perioada 21 februarie 2012 - 23 februarie 2016, inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru ar fi coordonat o activitate infracţională care a avut drept scop obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene şi din bugetul naţional.

În contextul menţionat mai sus, în vederea obţinerii pe nedrept de fonduri din bugetele alocate proiectelor, inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru, în calitate de asistent manager în ambele proiecte, ar fi dezvoltat un mecanism prin care au fost decontate în mod nelegal deplasări fără o justificare reală.

În acest sens, inculpatul ar fi menţionat în rapoartele întocmite activităţi care nu erau prestate, deplasări care nu aveau legătură cu proiectul, respectiv deplasări neefectuate în realitate.

Rambursarea cheltuielilor aferente acestor "deplasări" ar fi fost efectuată în baza unor documente justificative (deconturi de cheltuieli, cereri de aprobare a mobilităţii în state membre ale UE, declaraţii pe proprie răspundere, facturi etc.), ce ar fi fost falsificate de inculpatul Simon Simion Ioan Alexandru în complicitate cu alte trei persoane, reprezentanţi ai unei societăţi comerciale ce avea ca domeniu principal de activitate "activităţi ale agenţiilor turistice".

Ulterior, aceste documente ar fi fost înaintate managerului de proiect care, fără vinovăţie, le-ar fi dat mai departe spre decontare.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri nerambursabile de 342.240 lei, sumă cu care Ministerul Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a popririi asupra sumelor de bani prezente şi viitoare din conturile deschise la o unitate bancară pe numele inculpatului Simon Simion Ioan Alexandru.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, procurorii anticorupţie au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu doi dintre reprezentanţii societăţii comerciale, cu activitate în turism, pentru săvârşirea unor infracţiuni de complicitate la participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În prezenţa apărătorilor aleşi, cele două persoane au declarat expres că recunosc comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică şi sunt de acord cu pedepsele aplicate şi cu forma de executare, respectiv:

- 2 ani şi 8 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat,

- 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-le pe cele două persoane, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Cluj.

2. În dosarul mediatizat prin comunicatul nr. 422/VIII/3 din 11 iulie 2020, referitor la reţinerea unor inculpaţi, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv (patru inculpaţi) şi sub control judiciar (un inculpat), a cinci persoane fizice, dintre care trei pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, iar alte două pentru instigare la trafic de influenţă.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

La începutul lunii iulie 2020, trei dintre inculpaţi, determinaţi de ceilalţi doi, i-ar fi pretins unei persoane (martor) suma de 50.000 de euro, promiţându-i că ar avea acordul procurorului care instrumenta un presupus dosar în care persoana respectivă ar fi fost vizată şi că, în schimbul banilor, l-ar putea determina pe magistrat să conducă ancheta în aşa fel încât persoana vizată să scape de răspunderea penală.

La data de 10 iulie 2020, patru dintre inculpaţi ar fi primit suma de 100.000 lei de la persoana căreia anterior îi pretinseseră bani, împrejurare în care procurorii au constatat infracţiunea flagrantă.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Timiş cu propunere de a se menţine măsurile preventive dispuse în cauză.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate persoană fizică, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene (două infracţiuni),

- participaţie improprie la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpata ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), în perioada 2012-2013, mai multe documente false (contract arendă, adeverinţe, etc.) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate.

Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 158.133 lei.

Într-un context asemănător, inculpata a pus la dispoziţia fiicei sale două documente false, pe care aceasta, fără vinovăţie, le-a depus ulterior la A.P.I.A., obţinând în această manieră suma de 20.624 lei.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură a comunicat că se constituie parte civilă în cauză cu suma de 163.417 lei.

În cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra unor terenuri ce aparţin inculpatei.

De asemenea, s-au mai dispus măsura sechestrului asupra sumelor de bani deţinute de către inculpată în mai multe conturi şi poprirea asupra sumelor de bani cu care vor fi alimentate acestea.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Satu Mare cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a unei persoane fizice, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpatul ar fi depus la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), în cursul anului 2013, un contract falsificat prin aplicarea unui număr de înregistrare al Primăriei Sudiţi, judeţul Ialomiţa, în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemei de plată unică pe suprafaţă, pentru o suprafaţă de teren de 37,66 ha, pe care nu o deţinea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obţinut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 35.180 euro.
În cauză, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură s-a constituit parte civilă cu suma de 94.970 lei, la care se adaugă dobânzi şi penalităţi calculate de la data fiecărei tranşe de plată şi până la data efectuării plăţii integrale a debitului principal.

În prezenţa avocatului, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei, acceptă încadrarea juridică şi este de acord cu pedeapsa aplicată şi cu forma de executare, respectiv:

- 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea pe o perioadă de 1 an şi 6 luni, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Ialomiţa.

5. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Constanţa au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului, Persoană fizică, la data faptelor administrator al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- înşelăciune,

- şantaj.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada 2017-2018, în contextul executării unui proiect imobiliar pe raza municipiului Constanţa, inculpatul, reprezentant al unei societăţi ce avea ca obiect comercializarea materialelor de construcţie, l-ar fi indus în eroare pe beneficiarul contractului cu privire la calitatea şi implicit, preţul unei cantităţi de beton livrat, net inferioare celor convenite prin contract.
Ulterior, în condiţiile în care beneficiarul proiectului i-ar fi solicitat omului de afaceri o sumă de bani cu titlu de daune, inculpatul ar fi început să ameninţe cu represalii prin intermediul organelor judiciare.

Concret, inculpatul a afirmat că, uzând de prietenia şi influenţa pe care ar avea-o asupra a doi magistraţi din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, va constitui dosare penale vizând persoana vătămată şi va obţine încarcerarea acesteia.

Prin aceste demersuri a fost provocată o pagubă societăţii cumpărătoare în valoare de 183.096 lei (reprezentând valoarea betonului achitat) concomitent cu obţinerea unui folos patrimonial injust, pentru societatea inculpatului.

În cauză a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului mai multor bunuri mobile ce aparţin inculpatului.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanţa cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

6. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a unei persoane fizice, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acordul de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În contextul solicitării unui sprijin financiar pentru Măsura 112 - Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata ar fi depus, în perioada 2012 - 2014, la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurala şi Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente false prin care atesta că îndeplineşte condiţiile prevăzute de lege pentru accesarea fondurilor nerambursabile.

Aceste demersuri ar fi avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri nerambursabile în cuantum de 108.082 lei, debit care a fost restituit integral de către inculpată.

În prezenţa avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei, acceptă încadrarea juridică şi este de acord cu pedeapsa aplicată, precum şi cu forma de executare, respectiv:

- 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 1 an şi 4 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată, împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Teleorman.

7. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi au dispus sesizarea instanţei de judecată cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei a inculpaţilor:

- persoană fizică, la data faptei administrator al SC Agro Heleşteni SRL sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

- AXINIA LIVIU VASILE, la data faptei inspector în cadrul compartimentului agricol al Primăriei Heleşteni, judeţul Iaşi, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

- SC AGRO HELEŞTENI SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosire sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene
În acordurile de recunoaştere a vinovăţiei, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Inculpatul, administrator al SC Agro Heleşteni SRL, ar fi depus cu rea-credinţă, în perioada 2013-2014, la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente care conţin informaţii necorespunzătoare adevărului (tabelul centralizator al contractelor de arendă, diverse adeverinţe, etc.) în scopul de a obţine în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin, pentru o suprafaţă de teren pe care nu o deţinea în realitate.

În campania din anul 2013, inculpatul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatului Axinia Liviu Vasile care, în calitatea menţionată mai sus, a înregistrat în evidenţele Primăriei Heleşteni un contract de arendare având ca părţi pe S.C Agro Heleşteni SRL şi o persoană fizică, deşi documentul nu purta semnătura proprietarului.

Prin aceste demersuri, s-a produs un prejudiciu de 8.790 lei, debit care a fost achitat în totalitate de către administratorul SC Agro Heleşteni SRL.

În prezenţa avocaţilor, inculpaţii au declarat expres că recunosc comiterea faptelor, acceptă încadrarea juridică şi sunt de acord cu pedepsele şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

- 1 an şi 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea, pe o perioadă de 1 an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat,

- amendă de 13.500 lei şi pedeapsa complementară constând în afişarea hotărârii de condamnare la sediul Consiliului Local al comunei Heleşteni, judeţul Iaşi, cu executare de la data rămânerii definitive a hotărârii de condamnare (în cazul S.C Agro Heleşteni SRL).

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe cei trei inculpaţi, împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Iaşi.

Cu referire la toate dosarele anterior menţionate, facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului, respectiv a acordului de recunoaştere a vinovăţiei la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Comunicat de presă - Direcţia Naţională Anticorupţie

Tag-uri Institutii: