26 mai 2022

Fost consilier judeţean şi preşedinte al comisiei pentru sănătate, trimis în judecată de către DNA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În completarea comunicatelor 824, 826 şi 830, din zilele de 3 respectiv 4 decembrie 2020, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată,

În stare de arest la domiciliu, a inculpaţilor:

KADAS ILUNA MARIUS ANDREI, la data faptelor consilier judeţean şi preşedinte al comisiei pentru sănătate, protecţia copilului şi a persoanelor adulte în cadrul Consiliului Judeţean Braşov; preşedinte al Consiliului de Administraţie al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, pentru comiterea infracţiunilor de:

– trafic de influenţă,
– instigare la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

POPA MARIUS CRISTIAN, la data faptelor consilier local în municipiul Săcele, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

– complicitate la trafic de influenţă,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Persoană fizică, la data faptelor administrator în fapt al SC CHANTEL SANTE SRL, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

– cumpărare de influenţă,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

NEDELEA GHEORGHE, la data faptei referent de specialitate al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,

Şi sub control judiciar, a inculpatei

IONESCU RAMONA DELIA, la data faptei manager al Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, pentru comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În aceeaşi cauză a mai fost trimisă în judecată SC CHANTEL SANTE SRL, faţă de care s-a dispus măsura preventivă a interzicerii desfăşurării activităţilor în contextul cărora au fost comise infracţiunile de:
– cumpărare de influenţă,
– complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

Prezentul dosar s-a disjuns din cauza penală mediatizată prin comunicatele menţionate mai sus şi vizează presupusa atribuire frauduloasă, de către conducerea Spitalului de Boli Infecţioase Braşov, societăţii omului de afaceri (inculpat în prezenta cauză), a unui contract de achiziţie echipamente medicale supraevaluate şi care nu erau necesare. În schimb, persoanele cu ascendent şi influenţă asupra conducerii spitalului ar fi primit sume de bani de la reprezentantul legal al firmei favorizate.

Anterior, din cauza iniţială, a mai fost disjuns un dosar penal, în care procurorii au dispus trimiterea în judecată a fostului şef al Brigăzii de Operaţiuni Speciale Braşov şi a unui om de afaceri, administrator în fapt al SC CHANTEL SANTE SRL (vezi comunicat https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10240).

Concret, în perioada iulie 2019 – septembrie 2020, inculpatul Kadas Iluna Marius Andrei, în calitatea menţionată mai sus, ar fi pretins şi primit de la un om de afaceri care controla SC Chantel Sante SRL, în mod direct suma de 5.000 euro şi indirect, prin intermediul inculpatului Popa Marius Cristian, suma de 20.000 de euro (din care acesta din urmă şi-ar fi oprit o parte) pentru a-şi exercita influenţa pe care a pretins că o are asupra managerului Ionescu Ramona Delia şi asupra referentului Nedelea Gheorghe, ambii din cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov.

Influenţa s-ar fi dovedit una reală deoarece, la data de 18 februarie 2020, unitatea spitalicească a încheiat cu societatea omului de afaceri (ce avea ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al produselor farmaceutice) un contract privind achiziţia unui robot pentru dezinfecţia cu ultraviolete a mediului, în valoare de 949.620 lei cu TVA ( în condiţiile în care valoarea de piaţă a produsului era cuprinsă între 285.000 lei şi 380.000 lei).

Ulterior, la data de 10 aprilie 2020, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov ar fi efectuat, către SC Chantel Sante SRL, plata în întregime a contravalorii robotului menţionat mai sus.

Din probele administrate în cauză a rezultat că atribuirea către societatea respectivă a contractului de achiziţie s-ar fi realizat în mod fraudulos, cu implicarea directă a inculpaţilor Ionescu Ramona Delia şi Nedelea Gheorghe, care ar fi avizat şi semnat documentele care au stat la baza achiziţiei aparatului medical în condiţiile în care investiţia nu era necesară, a fost mult supraevaluată, iar punerea în funcţiune a robotului nu s-a realizat nici până în prezent.

Spitalul de Boli Infecţioase Braşov s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 949.620 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Braşov cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Faţă de celelalte persoane menţionate în comunicatele de presă anterioare, cu excepţia Gabrielei Oana Olaru faţă de care s-a dispus soluţia clasării, se desfăşoară în continuare acte de urmărire penală.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofiţerilor de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.