Publicat: 6 Aprilie, 2015 - 17:33
Share

"Polițiștii specializați în combaterea criminalității organizate din Hunedoara și procurorii DIICOT — Biroul Teritorial Hunedoara au destructurat o grupare infracțională specializată în comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani", conform unui comunicat de presă al IGPR.
Prezentăm comunicatul de presă:
"Prejudiciul creat bugetului consolidat al statului, prin sustragere de la plata TVA, este estimat la aproximativ 3.700.000 de lei.

În urma investigațiilor polițiștilor Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate Hunedoara și a procurorilor DIICOT — Biroul Teritorial Hunedoara a fost dispusă măsura punerii în mișcare a acțiunii penale față de cinci persoane, doi cetățeni români și trei cetățeni maghiari, bănuiți de comiterea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

În fapt, aceștia sunt bănuiți că, începând cu anul 2014 și până în prezent, s-ar fi constituit într-un grup infracțional organizat și ar fi acționat pe raza județului Hunedoara și a municipiului Baia Mare, în scopul comiterii infracțiunii de evaziune fiscală, prin sustragerea de la plata TVA.

Astfel, membrii grupării ar fi creat mai multe circuite economico-financiare fictive de livrări și achiziții intracomunitare de produse laminate de la furnizori din Ungaria, creând astfel bugetul consolidat al statului un prejudiciu în valoare de 3.700.000 de lei.

Totodată, aceștia ar fi acționat prin realizarea unui circuit scriptic al produselor laminate astfel încât societățile comerciale controlate de către aceștia să înregistreze o taxă pe valoare adăugată deductibilă.

În circuitul fraudulos astfel conceput erau implicate societăți comerciale cu comportament specific entităților economice de tip 'fantomă', deținute și coordonate de către membrii grupului infracțional.

Ulterior, sumele rezultate din săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală au fost deținute și folosite de membrii grupului infracțional organizat pentru plata contravalorii transporturilor de produse laminate din Ungaria până la clienții finali, restul sumelor de bani fiind însușite și utilizate în scopuri personale.

În cauză, a fost dispusă măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de trei dintre membrii grupări, față de ceilalți doi solicitându-se instanței competente măsurii arestării preventive în lipsă.

La data de 2 aprilie a.c., Tribunalul Hunedoara a dispus măsura arestării preventive, pentru 30 de zile, a persoanelor reținute și disjungerea propunerii de arestare preventivă față celelalte două persoane bănuite de comiterea de infracțiuni.

Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Serviciului Român de Informații.

La activitățile investigative au participat și specialiști ai Direcției Regionale de Control Antifraudă Deva — ANAF".