1 iulie 2022

Fost director al Direcţiei economice din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, sub control judiciar

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cauza mediatizată prin comunicatul 648/VIII/3 din 07 iulie 2021, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Constanţa au dispus disjungerea dosarului şi trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului NEACŞA PETRE, la data faptei, director al Direcţiei economice din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea infracţiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2020 – mai 2021, în contextul în care Agenţia Română de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (A.R.S.V.O.M.) şi Regia Autonoma „Administratia Fluviala a Dunarii de Jos” au achiziţionat, cu fraudarea legislaţiei primare în materie şi la preţuri supraevaluate un număr de patru nave (trei de salvare şi una de depoluare) în valoare de aproximativ 85.000.000 lei (fără TVA) şi două drage fluviale, inculpatul Neacşa Petre, în calitatea menţionată mai sus, ar fi primit de la un om de afaceri, beneficiar al contractelor de achiziţie publică, suma de 460.000 lei.

Concret, inculpatul ar fi primit banii respectivi în scopul de a favoriza interesele omului de afaceri: de a asigura, prin intermediul Direcţiei pe care o conducea, fondurile necesare achiziţionării ambarcaţiunilor respective precum şi de a oferi acestuia diverse informaţii legate de proiectele de achiziţii.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bucureşti cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de suportul tehnic al Direcţiei Generale Anticorupţie şi de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Constanţa, Direcţiei de Operaţiuni Speciale şi Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei.

Facem precizarea că trimiterea în judecată reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Comunicat de presă – Direcţia Naţională Anticorupţie Serviciul Teritorial Constanţa