Publicat: 6 Martie, 2014 - 19:46
Share

La Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională ARES a fost lansată prima secţie de Angiologie Pediatrică din Europa de Est.

,,Aproximativ 10% dintre copii se nasc cu probleme vasculare, primul pas care trebuie făcut într-o astfel de situaţie este diagnosticarea corectă pentru a fi trataţi corect.Ne-am propus ca în acest centru să facem toate tehnicile de diagnostic şi terapie, astfel ca într-un singur loc să se găsească soluţiile.Sunt multe specialităţi medicale implicate în astfel de intervenţii care trebuie să fie la un loc. România are nevoie de o echipă complexă format din medici cardiologi pediatrii, medici cardiologi intervenţionişti supraspecializaţi în închidere percutanată a malformaţiilor congenitale cardiace pediatrice,precum şi medici radiologi şi neuroradiologi intervenţionişti. Echipa ARES pune bazele unei noi ramuri în medicina românească şi suntem foarte entuziasmaţi de acest lucru.În următoarele două zile avem programate 8 intervenţii, 5 dintre acestea fiind la copii cu vârste între 3 luni şi 17 ani,, , a declarat joi cu prilejul lansării centrului dr. Rareş Nechifor, şeful Secţiei de Angiologie Pediatrică.

În România se nasc anual peste 1000 de copii cu malformaţii cardiace congenitale a subliniat dr. Dan Deleanu, specialist în cardiologie intervenţională.Practica medical arată că aproximativ 70% dintre aceştia pot fi trataţi nechirugical, prin intervenţii minim invasive a adăugat el.

,,Este vorba de defect septal,stenoză aortică,şi alte afecţiuni. Avem aici o experineţă de 80 de cazuri rezolvate care toate au mers foarte bine,, a evidenţiat dr. Dan Deleanu.
La rândul său dr. Şetfăniţă Dima, medic primar radiolog supraspecializare în neuroradiologie intervenţională, specializat în Franţa a făcut referire la faptul că era necesar un astfel de centru pentru tratarea patologiei vasculare cerebrale.

,,Copiii au o patologie specială şi afecţiunile de acest fel trebuie tratate cu multă atenţie.Mulţi copii se nasc cu astfel de boli, alţii le dobândesc în primii ani de viaţă.În 98% dintre cazuri tratamentele nu se mai fac neurochirurgical pentru probleme de vase fiind mult prea invazive,, a declarat dr. Ştefăniţă Dima.
Până acum echipa de specialişti de la această clinic a realizat mai multe premiere pentru angiologia din ţară şi Europa de Est, inclusive rezolvarea unui defect septal atrial prin amplasarea celui mai mare dispozitiv disponibil în lume de 4cm în 2013, şi închiderea a două malformţii în cadrul aceleiaşi intervenţii.

Joi în cadrul noii secţii a fost operat un băieţel de şase ani şi jumătate cu o malformaţie congenitală cardiacă.
Bunica copilului, Daniela Ştirbeţ ne-a declarat că a ales să vină aici pentru că modul de abordare este total diferit, se pune mare accent pe latura psihică şi foarte important utilizează o metodă non invazivă, în plus nu este listă de aşteptare ca la spitalele publice. Ea a precizat că intervenţia a costat 7500 de euro.

,, Noua secţie propune o alternativă la chirurgia cardiacă traumatizantă, prin proceduri disponibile până de curând doar în străinătate, fără bisturiu, cu o rată de succes de 95% şi cu timp de recuperare de 24 -48 de ore.Organismul copilului reacţionează altfel decât cel al adultului.Ori, în România, estimăm că sunt aproxim 15 000 de copii cu vârste până la 18 ani care suferă de malformaţii congenital netratate.După ce echipele ARES din Bucureşti, şi Suceava au efectuat cu succes 2370 de intervenţii minim invazive, dintre care 63 la copii cu vârste între 3 luni şi 18 ani, am considerat că este esenţial să investim într-o secţie dedicată Angiologiei Pediatrice şi să aducem la un loc medicii cu cea mai relevantă experienţă în domeniu,, a declarat dr. Oren Iancovici, CEO Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie ARES.
Cornelia Stanciu