27 mai 2022

Fost primar al comunei Lăcusteni, trimis în judecată de către DNA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Piteşti au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

– PUCHIN MARIN, la data faptei primar al comunei Lăcusteni, judeţul Vâlcea, pentru săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea – credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– persoană fizică, la data faptei reprezentant al unei societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea – credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,

– persoană fizică, la data faptei reprezentant al aceleiaşi societăţi comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea – credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene,

– persoană fizică, la data faptei diriginte de şantier, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea – credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

În contextul realizării unui proiect finanţat din fonduri europene nerambursabile, ce avea ca obiect „Alimentare cu apă, canalizare şi epurare a apei uzate în comuna Lăcusteni, jud. Vâlcea”, în perioada 2010-2011, inculpatul Puchin Marin, la acea dată primar al comunei, ar fi depus la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe înscrisuri false ce conţin date necorespunzătoare realităţii cu privire la lucrările executate (situaţii de plată, devize, centralizatoare, rapoarte de execuţie, declaraţii de cheltuieli, procesul-verbal de recepţie al terminarea lucrărilor, autorizaţia sanitară de funcţionare pentru sistem apă potabilă, etc.).

O parte din aceste documente i-au fost puse la dispoziţie edilului de către ceilalţi inculpaţi.

Cu titlu de exemplu, precizăm că „autorizaţia sanitară de funcţionare pentru sistem apă potabilă” ar fi fost emisă pe baza unor probe de apă recoltate din alte surse decât cele pentru care s-a cerut autorizarea. Concret, apa recoltată din puţurile forate, care erau amplasate pe terenul unei foste secţii de mecanizare, conţinea amoniu peste limitele normale. Pentru a obţine probe „curate”, inculpatul Puchin Marin ar fi mers personal într-o comună învecinată de unde ar fi recoltat probe de apă pe care le-a depus ulterior la Direcţia de Sănătate Publică Vâlcea.

Prin aceste demersuri inculpaţii ar fi obţinut pe nedrept fonduri europene în valoare de 8.757.329 lei, sumă cu care Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra mai multor bunuri mobile şi imobile ce aparţin inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunal Vâlcea cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.