26 mai 2022

Fost primar al comunei Şopotu Nou, trimis în judecată de către DNA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 554/VIII/3 din 12 iunie 2021, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Timişoara au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului

BABA PĂUN, la data faptei primar al comunei Şopotu Nou, judeţul Caraş-Severin, pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

În perioada 2011 – iunie 2021, inculpatul Baba Păun, în calitate de primar, şi o altă persoană, diriginte de şantier, ar fi pretins de la reprezentantul unei firme de construcţii (martor în cauză), un procentaj de 5% din valoarea fiecărei facturi emise în cadrul unui contract finanţat din fonduri nerambursabile ce avea ca obiect „înfiinţare sistem de alimentare cu apă potabilă în comuna Şopotu Nou, reţea de canalizare şi staţie de epurare în comuna Şopotu Nou, modernizare străzi şi drumuri comunale în comuna Şopotu Nou, modernizare cămin cultural Stancilova, jud. Caraş – Severin”, încheiat în anul 2011 de Primărie cu societatea omului de afaceri.

Concret, în contextul menţionat mai sus, cele două persoane ar fi primit, în mai multe tranşe, sume de bani şi foloase necuvenite, după cum urmează:

– inculpatul Baba Păun – sumele de 15.500 euro şi 25.000 lei,

– dirigintele de şantier – suma totală de 98.000 lei şi materiale de construcţii şi obiecte sanitare în valoare totală de 59.864 lei.

Foloasele respective ar fi fost pretinse şi primite de primar şi de cealaltă persoană în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile lor de serviciu, respectiv acceptarea la plată a documentelor emise de societatea martorului (situaţii de lucrări), recepţia, plata lucrărilor executate, etc.

În acelaşi context, la data de 11 iunie 2021, dirigintele de şantier ar fi primit de la omul de afaceri suma de 38.000 de lei (reprezentând o tranşă din cei 98.000 lei menţionaţi mai sus), moment în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului faţă de două bunuri imobile ce aparţin inculpatului Baba Păun.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Timiş cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Direcţiei Generale Anticorupţie.

Anterior, la data de 22 iulie 2021, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu dirigintele de şantier pentru comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptei reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepsei aplicate, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– Trei ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani şi interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita de a exercita profesia de diriginte de şantier.

Facem precizarea că trimiterea în judecată şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Comunicat de presă – Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Timişoara