24 ianuarie 2022

Fost şef din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret, trimis în judecată de către DNA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Bacău au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

TĂNASĂ IOAN, la data faptelor şef al Serviciului Resurse Umane, Relaţii cu Publicul şi Administrativ din cadrul Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret, pentru comiterea a două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată,

RÎZNIC MARIUS ANDREI, la data faptei şef al Sistemului Hidrotehnic Independent Paşcani, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

NECHITA MARIUS MIHAI, la data faptei consilier judeţean în cadrul Consiliului Judeţean Neamţ şi director al Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, pentru comiterea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut în esenţă următoarea stare de fapt:

În cursul anului 2020, Găină Răzvan Grigore, directorul A.B.A. Siret, cu încălcarea dispoziţiilor legislaţiei primare, ar fi dispus şi semnat mai multe documente (decizii, act adiţional la contractul individual de muncă, etc.) prin care inculpaţii Rîznic Marius Andrei şi Nechita Marius Mihai ar fi fost numiţi provizoriu la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent Paşcani respectiv a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamţ, în condiţiile în care aceştia nu ar fi îndeplinit cerinţele de vechime şi experienţă necesare pentru ocuparea acelor funcţii.

O parte din documentele respective ar fi fost semnate şi de inculpatul Tănasă Ioan, în calitate de şef al Serviciului Resurse Umane, Relaţii cu Publicul şi Administrativ.

Precizăm că, anterior numirii în acele funcţii, inculpatul Rîznic Marius Andrei a ocupat funcţia de administrator public în cadrul cabinetului primarului comunei Ciorteşti, judeţul Iaşi, iar Nechita Marius Mihai şi-a desfăşurat activitatea ca şi consilier, gradaţia 1 la cabinetul unui secretar de stat din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Ulterior, aceştia ar fi fost detaşaţi la Administraţia Bazinală de Apă (A.B.A.) Siret şi mai departe ar fi fost numiţi, în maniera de mai sus, pe cele două funcţii de conducere, pe care le-ar fi ocupat în perioadele aprilie 2020 – august 2021 (Rîznic Marius Andrei) respectiv martie 2020 – februarie 2021 (Nechita Marius Mihai).

Prin aceste demersuri, a fost produs un prejudiciu A.B.A. Siret în valoare de 231.864 lei, reprezentând salariile brute achitate către cei doi angajaţi.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii faţă de Găină Răzvan Grigore.

Administraţia Bazinală de Apă (A.B.A.) Siret a precizat că se va constitui parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bacău cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

În cauză, procurorii anticorupţie au încheiat un acord de recunoaştere a vinovăţiei cu inculpatul GĂINĂ RĂZVAN GRIGORE, la data faptelor director al Administraţiei Bazinale de Apă (A.B.A.) Siret, în sarcina căruia s-a reţinut comiterea a două infracţiuni de abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

În prezenţa apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaşte comiterea faptelor reţinute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mişcare acţiunea penală şi este de acord cu felul şi cuantumul pedepselor aplicate, precum şi cu forma de executare a acestora, respectiv:

– 2 (doi) ani, 7 (şapte) luni şi 10 (zece) zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 (doi) ani, 7 (şapte) luni şi 10 (zece) zile şi interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.

Dosarul de urmărire penală privindu-l pe inculpat împreună cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise la Tribunalul Bacău.

Facem precizarea că trimiterea în judecată şi acordul de recunoaştere a vinovăţiei reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE