Publicat: 16 Octombrie, 2018 - 16:17
Share
Acesta o sancţionase şi i-a interzis să mai ocupe o funcţie executivă pe piaţa de capital pentru că şi-a avertizat membrii că guvernul discută schimbări la Pilonul II de pensii, care i-ar putea afecta

Raluca Ţintoiu, fostul şef al NN Pensii, cel mai mare administrator al Pilonului II de pensii, a câştigat procesul împotriva ASF, autoritatea de reglementare a pieţei de capital, care a sancţionat-o financiar şi i-a interzis să ocupe o funcţie executivă în urma scandalului legat de Pilonul II de pensii de anul trecut.

Avocatul Ralucăi Ţintoiu a fost Cosmin Vasile, managing partner la ZRP. El este avocatul care a reprezentat interesele statului român la Curtea de Arbitraj de la Paris în două procese împotriva a două multinaţionale – ENEL şi Chevron. În urma acestor procese de la Paris, statul român a încasat peste 500 de milioane de euro.

Instanţa a decis definitiv anularea amenzii ASF împotriva Ralucăi Ţintoiu, amendă în valoare de 100 de mii de lei, şi anularea interdicţiei de a ocupa o poziţie executivă pe piaţa de capital din România timp ce cinci ani.

De asemenea, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) trebuie să plătească Ralucăi Ţintoiu daune morale de 1.000 de euro. 

În 2017, Raluca Ţintoiu, în calitate de CEO al NN Pensii, a trimis o scrisoare membrilor cotinzanţi din Pilonul II de pensii, solicitându-le să urmărească care sunt intenţiile guvernului şi a puterii politice în privinţa Pilonului II de pensii.

După această scrisoare, care a făcut vâlvă în piaţă, Liviu Dragnea, preşedintele PSD şi cel care conduce de facto guvernul, s-a enervat public, susţinând că nu este nimic adevărat, şi a cerut ASF să ia măsurile de rigoare.

În numai două zile, ASF -  insituţie condusă de Mişu Negriţoiu - şi avându-l ca vicepreşedinte responsabil de pensii private pe Ion Giurescu, a convocat o şedinţă şi a decis să o sancţioneze extrem de dur pe Raluca Ţintoiu, mai ales prin interdicţia de a mai ocupa o funcţie executivă pe piaţa de capital.

Raluca Ţintoiu a contestat această decizie. Deşi Liviu Dragnea a declarat că nu este nimic adevărat în „naţionalizarea” Pilonul II de pensii, afirmaţiile ulterioare a doi foşti miniştri de finanţe şi a ministrului muncii, au arătat că pe masă existau anumite variante.

Chiar în bugetul pe 2018, procentul din venitul salariaţilor alocat la Pilonul II de pensii a fost redus de la 5,2% la 3,7%.

Interesant este că NN Pensii, o companie deţintă de grupul olandez NN, nu a contestat decizia ASF, plătind cei 70.000 de lei. (Material preluat din Ziarul Financiar)

Tag-uri Nume: