19 august 2022

Foști directori ai Regie Activități Nucleare, trimişi în judecată de către DNA

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor:

DULCEA GHEORGHE, la data faptei îndeplinind succesiv funcţiile de director economic (01.01.2008 – 17.05.2012) şi ulterior director general (18.05.2012 – 28.03.2013) în cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (R.A.A.N),

CONSTANTIN GHEORGHE-SILVIU, la data faptei director economic adjunct/şef serviciu financiar contabilitate în cadrul R.A.A.N. – Sucursala Romag Termo,

TRĂILESCU MIHAI, la data faptei şef Serviciul investiţii în cadrul R.A.A.N. – Sucursala Romag Termo,

în sarcina cărora s-a reţinut comiterea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

doi reprezentanţi ai unei societăţi comerciale în sarcina cărora s-a reţinut comiterea infracţiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut, în esenţă, următoarea stare de fapt:

În perioada februarie – iulie 2012, inculpaţii Dulcea Gheorghe şi Constantin Gheorghe-Silviu, în calităţile lor de directori, ar fi aprobat ca Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare să plătească, în mod nelegal, suma de 55.679.341 lei către societatea reprezentată de ceilalţi doi inculpaţi.

S-a reţinut că plata, reprezentând contravaloarea unor lucrări care nu au fost executate, precum şi penalităţi, dobânzi şi taxă de scont nejustificate ar fi fost aprobată de cei doi directori cu încălcarea prevederilor dispoziţiilor legislaţiei primare, iar la o parte din plăţile efectuate presupus nelegal ar fi contribuit şi Trăilescu Mihai, şef Serviciul investiţii, care ar mai fi semnat şi alte documente ce ar fi generat plăţi nelegale suplimentare de 11 598,580 lei.

Prejudiciul reţinut în dauna Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare ca urmare a activităţilor desfăşurate de inculpaţi este estimat la suma de 67.277.920 lei, iar regia, prin lichidator judiciar, s-a constituit parte civilă împotriva inculpaţilor.

Plăţile presupus nelegale s-au efectuat în contextul derulării unui contract ce fusese încheiat în 12.05.2009, între Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare – ROMAG-TERMO şi o societate comercială, având ca obiect furnizarea, montarea şi punerea în funcţiune a instalaţiei de evacuare a deşeurilor (zgură şi cenuşă) produse de o termocentrală, respectiv sucursala ROMAG-TERMO, localizată în comuna Izvorul Bârzii, satul Halânga, judeţul Mehedinţi. Această termocentrală, asigura, între altele, aburul tehnologic necesar producerii de apă grea ca moderator şi agent de răcire pentru cele două grupuri ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă.

Modernizarea instalaţiei de tratare a deşeurilor rezultate din arderea cărbune urma să elimine inconvenientele de natură tehnologică, economică şi de mediu ce încălcau reglementările europene de depozitare a deşeurilor.

În condiţiile derulării contractului mai sus menţionat, din probele administrate a reieşit că, pe lângă faptul că Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare ar fi ajuns în situaţia de a plăti lucrări neefectuate, prin conduita celor trei inculpaţi din conducere, această regie ar fi fost nevoită să plătească penalităţi nejustificate.

Modalitatea în care s-a derulat contractul respectiv ar fi contribuit la intrarea în insolvenţă şi, în final, la falimentul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare.

În vederea acoperirii prejudiciului, s-a dispus sechestru asigurător asupra bunurilor tuturor inculpaţilor.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mehedinţi cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză faţă de inculpaţi.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Menţionăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relaţia sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

Sursa foto: DNA