Publicat: 27 Noiembrie, 2013 - 12:10
Share


Fostul director al Regiei Autonome de Distribuire a Energiei Termice (RADET) Bucureşti Gheorghe Ion Dabela a fost condamnat definitiv de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 6 ani de închisoare cu executare pentru corupţie, în legătură cu derularea unui contract, în perioada 1998-2002, cu o firmă germană.

În acelaşi dosar, judecătorii au admis recursul lui Mihai Radu Cucuiu (fost director tehnic la RADET) şi l-au condamnat pe acesta la 3 ani de închisoare cu suspendare, după ce în 2012 Curte de Apel Bucureşti îi aplicase o pedeapsă de 6 ani.

 ÎCCJ a admis şi recursurile declarate de fostul director general în Ministerul Industriilor şi Resurselor, Ion Fătu şi de Petco Uzunov, aceştia fiind achitaţi.

Instanţa supremă a menţinut însă pedepsele acordate altor inculpaţi de Curtea de Apel Bucureşti: Valentin Carali (fost ofiţer superior în SRI) - 4 ani şi 6 luni închisoare, Liana Uzunov (fost director comercial RADET) - 4 ani, Marian Fătu (asociat la o societate comercială) - 5 ani, Eduard Valentin Pelengică (administrator de firmă) - 6 ani. Decizia este definitivă.

În ianuarie 2004, Parchetului Naţional Anticorupţie (actuala Direcţie Naţională Anticorupţie) a trimis în judecată opt persoane acuzate de săvârşirea mai multor fapte de corupţie în timpul derulării unui contract economic negociat între RADET Bucureşti şi o firmă germană.

Anchetatorii au reţinut faptul că, în perioada 1998-2002, persoane din conducerea RADET Bucureşti şi intermediari au pretins şi primit, în mod repetat, de la reprezentanţii firmei germane Preussag Rohrsanierung GmbH bani şi bunuri în valoare totală de peste 500.000 de mărci germane, prin transferuri bancare sau cash, în vederea încheierii contractului economic respectiv şi asigurării ritmicităţii plăţilor pe care regia urma să le efectueze.

Fostul director al RADET Gheorghe Ion Dabela este acuzat de săvârşirea a patru infracţiuni de luare de mită şi de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, ambele aflate în concurs real şi în formă continuată.

Procurorii au stabilit că acesta a primit cu titlu de mită, direct sau prin intermediul altor persoane cercetate penal în cauză, bani şi bunuri în valoare totală de peste 100.000 de euro pentru ca, în calitatea pe care o avea, să aprobe şi să susţină contractul de reabilitare a conductelor de termoficare din Bucureşti prin metoda propusă de firma germană.
A cerut şpaga

Din probele administrate în cauză a rezultat că Gheorghe Ion Dabela a mai pretins şi primit sume de bani şi alte bunuri (printre care şi trei autoturisme de lux) de la reprezentanţii a trei societăţi comerciale româneşti care aveau relaţii economice cu RADET, pentru ca acesta să accepte încheierea unor contracte, derularea lor în cât mai bune condiţii şi, în special, pentru asigurarea unei ritmicităţi în plăţile efectuate către aceşti parteneri.