27 noiembrie 2021

Fostul șef al serviciilor de informații militare din Venezuela, pe 23 octombrie, va fi extrădat din Spania în SUA

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Fostul șef al serviciilor de informații militare din Venezuela, pe 23 octombrie, va fi extrădat din Spania în SUA
Hugo Carvajal a fost reținut în aprilie 2019 sub acuzația de trafic de droguri

Sâmbătă, 23 octombrie, va avea loc extrădarea fostului șef al informațiilor militare venezuelene, Hugo Carvajal, din Spania în Statele Unite. Acest lucru a fost semnalat vineri de agenția spaniolă de știri EFE si de alte mijloace media din Spania.

Miercuri, justiția națională a Regatului a aprobat, în cele din urmă, extrădarea lui Carvajal în Statele Unite, după ce i s-a refuzat azilul.

Fostul șef al serviciilor de informații militare din Venezuela, La Dirección General de Contrainteligencia Militar (DGCIM), a fost reținut în aprilie 2019 în Spania, la cererea Statelor Unite, sub acuzația de trafic de droguri. La început, curtea regatului a refuzat extrădarea venezueleanului, decizie în urma căreia acesta a fost eliberat din arest. Decizia a fost atacată cu recurs, apoi instanța a acceptat extrădarea lui Carvajal în Statele Unite. Poliția spaniolă a spus ulterior că nu a putut stabili unde se află. În luna septembrie a acestui an, a fost reținut din nou în regat.

În 2008, Departamentul Trezoreriei SUA l-a inclus pe lista sancțiunilor pentru finanțarea traficului de droguri al grupării rebele columbiene, Forțele Armate Revoluționare din Columbia (FARC), pe care Departamentul de Stat al SUA a inclus-o în lista organizațiilor teroriste din 2001.

Carvajal a fost asociat cu fostul președinte al Venezuelei Hugo Chavez (1954-2013). El a condamnat guvernarea șefului de stat  în exercițiu al Republicii Bolivariane Venezuela, Nicolas Maduro, iar apoi l-a recunoscut pe liderul opoziției Juan Guaido drept „președinte interimar al țării”.

Hugo Armando Carvajal Barrios, supranumit El Pollo („Puiul”), născut în 1960, este un diplomat și general în retragere venezuelean. A fost șeful serviciilor de informații militare din Venezuela în timpul guvernului lui Hugo Chávez, din iulie 2004 până în decembrie 2011. La 26 martie 2020, Departamentul de Stat al SUA a oferit 10 milioane de dolari pentru informații pentru a-l aduce în fața justiției în legătură cu traficul de droguri și narco-terorismul.
fotoBBC
Ciprian Pop