5 octombrie 2022

Franța a naționalizat în proporție de 100 la sută compania de electricitate EDF

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Germania și Elveția au impus stare de urgență pe zona de energie, pentru a asigura aprovizionarea cu energie electrică în această iarnă.
La rândul ei, Franța a naționalizat 100 la sută compania de electricitate EDF.
EDF este cea mai mare companie de energie electrică din Franța, deținută în proporție de 84% de stat. Este listată la bursă din 2005.
Obiectivul Franței este „nuclearizarea”, deoarece jumătate din reactoarele EDF sunt încă oprite din cauza, mai ales, a problemelor de coroziune a echipamentelor. Noul guvern vrea să repare vechile reactoare și să construiască încă 6 noi.
Guvernul francez studiază o restructurare a sectorului energetic din 2019, înainte de războiul din Ucraina. Planul a fost numit „Proiectul Hercules”. La începutul acestui an, Macron a anunțat un nou proiect nuclear, ca urmare a dificultăților financiare ale EDF, care, de la sine, nu ar putea reînnoi reactoarele.
Pentru a construi cele șase reactoare pe care le intenționează guvernul de la Paris, ar putea fi necesară o investiție de aproximativ 60.000 de milioane de euro, o sumă apropiată de datoria netă prognozată de EDF la sfârșitul anului.
Revenirea a 100% din EDF pe domeniul public marchează sfârșitul unei aventuri speculative începute în 2005. Această operațiune, adesea descrisă ca o naționalizare, ar fi de fapt mai mult o ieșire de pe bursă, prin compensarea minorității acționarilor. Puterilor publice, această manevră le-ar da frâu liber să negocieze cu Bruxelles-ul reforma tarifelor de vânzare la energia nucleară sau să schimbe forma companiei.
Reactoarele nucleare sunt o sursă de energie clasificată drept „suverană și competitivă”, la care se adaugă pretextul obișnuit de mediu: au emisii scăzute de carbon.
Noul premier, Elisabeth Borne, a spus că statul trebuie să „dețină controlul deplin asupra producției de energie electrică și a performanței acesteia”. „Această schimbare va permite EDF să-și consolideze capacitatea de a realiza proiecte ambițioase esențiale pentru viitorul nostru energetic cât mai repede posibil”,  a declarat Borne.
În Franța, energia nucleară este principala sursă de energie electrică. Parcul nuclear francez are în prezent 18 centrale nucleare și 56 de reactoare, deși unele sunt închise, iar altele sunt în reparație.
foto : pixabay
Ciprian Pop