Publicat: 29 Februarie, 2020 - 11:21

Franța a condamnat vineri, 28 februarie, decizia israeliană de a construi 3 401 de așezări în zona E1 din Ierusalimul de Est, fapt considerat un atac asupra viabilității Palestinei ca Stat. Într-o declarație de presa, Ministerul de Externe de la Paris a avertizat că “această zonă are o importanță strategică pentru soluția celor două State, o cerere a comunității internaționale blocată de Statele Unite cu puterea de veto a acesteia în Consiliul de Securitate al ONU”.

Marea majoritate a țărilor lumii pledează pentru coexistența palestinienilor și israelienilor sub granițele de dinainte de ocupația din 1967 și cu Ierusalimul de Est (Quds) drept Capitală a poporului Palestinian.

Franța amintește autorităților israeliene de “apelurile multiple ale Uniunii Europene de a evita deciziile unilaterale și de natura ilegală a colonizării sub toate formele sale în conformitate cu dreptul international”, aceasta fiind opinia MAE de la Paris. Franta a anunțat, de asemenea, că a reunit mai multe țări europene, si ca, in acest sens "va informa autoritățile israeliene despre îngrijorarea europenilor legat de mai multe anunturi referitoare la colonizarea unor zone din Palestina, inclusiv cele din 20 februarie cu privire la coloniile Har Homa și Givat Hamatos din Ierusalimul de Est".

“Reafirmăm că soluția celor două State care trăiesc în pace și securitate este singura cale către o pace dreaptă și de durată în regiune”, a subliniat diplomatia franceza, Parisul fiind dispus să sprijine orice efort în această direcție, pe baza parametrilor internaționali agreati și a negocierii părților.

In acest context, merita facut referire la faptul ca autoritatile de la Tel Aviv isi accentuează agresivitatea sub sprijinul actualei administrații de la Casa Albă, condusă de Președintele Donald Trump, care în ianuarie a prezentat un plan ca o presupusă soluție a litigiului, inițiativă ferm respinsă de palestinieni.

Ciprian POP

 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: