15 august 2022

Franța: o celulă de spionaj a Rusiei, destructurată de DGSI

Aerial panoramic cityscape view of Paris, France with the Eiffel tower on a fall day

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Serviciul intern de informații al Franței, DGSI (Direcția Generală de Securitate Internă) a dejucat o operațiune de spionaj desfășurată de cadre de spionaj ale Rusiei pe teritoriul francez, anunță Ministerul Afacerilor Externe de la Paris.
„Șase ruși care operează sub acoperire diplomatică și ale căror activități s-au dovedit a fi contrare intereselor noastre naționale au fost declarați persona non grata”, scrie Quai d’Orsay.
Această măsură vine în urma unei „investigații foarte lungi” efectuată de DGSI și care a făcut posibilă scoaterea „la lumină duminică, 10 aprilie, a unei operațiuni clandestine desfășurate de serviciile ruse de informații pe teritoriul nostru”.
„În lipsa ambasadorului rus, numărul doi al Misiunii Diplomatice, Însărcinatul cu Afaceri ad Interim, a fost chemat la Quai d’Orsay (ministerul francez de externe) pentru a fi informat despre această decizie”, conchide diplomaţia franceză.
La rândul său, și Ministrul de Interne, Gérald Darmanin, salută o „operațiune de contrainformații remarcabilă” și mulțumește „cadrelor DGSI care au împiedicat o rețea de agenți clandestini ruși care lucrau împotriva” intereselor franceze.
El asigură, într-o postare pe Twitter, că „cei implicați vor trebui să părăsească teritoriul național”.
Pe 10 aprilie, la finalul unei operațiuni desfășurate de câteva luni, contrainformațiile au prins în flagrant un spion rus sub acoperire. Împreună cu alți cinci vectori ai Moscovei care operează clandestin în Franța, i s-a cerut să părăsească teritoriul în trei zile.
Duminică, 10 aprilie dimineața într-un mic sat de provincie, în jurul bisericii și al primăriei, nimeni nu bănuiește că este în desfășurare o operațiune magistrală de contrainformații. Ca în filme sau romane de spionaj… Camere discrete, înregistrări audio, „dispozitive sofisticate”: satul este sub supraveghere foarte, foarte înaltă. Ceea ce se complotează implică câteva zeci de ofițeri francezi de contraspionaj lansați într-un caz care a adus atingere apărării naționale. Acești „detectivi” de la DGSI [Direcția Generală de Securitate Internă] urmăresc pur și simplu un spion rus, pe care sunt pe cale să-l surprindă în flagrant delict. Un scenariu,dealtfel, firesc al succesului în lumea contraspionajului. Au trecut vreo optsprezece luni de când DGSI a pus în aplicare această operațiune care, din informațiile ajunse în presa franceză, nu are nicio legătură cu războiul din Ucraina sau cu campania prezidențială.
La acea vreme, în 2020, anchetatorii DGSI realizează că un francez este „prins in mreje” de un „diplomat” rus de la ambasadă, la Paris. Rusul este de fapt un „ofițer de manipulare, un recrutor” al unui serviciu de informații de la Moscova. Personajul, care operează sub acoperire, încearcă să recruteze „această sursă franceză” de la care speră să obțină documente și informații. Doar că, în loc să rupă din start munca rusului, francezii decid să-l pună sub supraveghere. De luni de zile, ele permit să se dezvolte o relație între cei doi bărbați. Din nou, clasic în lumea spionilor și a vânătorilor de spioni, unde poate fi vorba chiar de otrăvirea serviciului extern cu informații false, binecunoscutul joc operativ. În cele din urmă, vine „flagrantul”. Presa din hexagon nu spune daca francezul „căzut în păcat” făcea jocul operativ sau nu. Nici numele lui nu e public în presă până acum. Tocmai pentru că numele nu e public, tind sa cred că da, făcea jocul operativ.
De cealaltă parte, Ambasada Rusiei în Franța, a calificat marți expulzarea a șase diplomați ruși din țară drept un gest „ostil”, acțiune pentru care a garantat un răspuns „proporțional” la Moscova.
Adresându-se presei, atașatul de presă al misiunii diplomatice, Alexander Makogonov, a declarat că partea rusă a „exprimat un protest puternic” față de expulzarea diplomaților în timpul unei întâlniri la Ministerul francez de Externe.
A consemnat Ciprian Pop