25 iunie 2022

Franța și Belgia vor desfășura unități în România pentru a forma un grup de luptă NATO la noi, iar un altul va fi format în Slovacia

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Franța și Belgia vor desfășura unități în România pentru a forma un grup de luptă NATO la noi, iar un altul va fi format în Slovacia

Acest batalion franco-belgian va asigura o „misiune de protecție și descurajare”, a anunțat ministrul belgian al apărării, Ludivine Dedonder, sâmbătă, 26 februarie 2022, transmite presa franceză.

„Franța și Belgia vor desfășura unități în România pentru a forma un grup de luptă NATO în acea țară și un altul va fi format în Slovacia, au confirmat autoritățile celor trei țări după anunțurile de vineri, 25 februarie 2022, la summitul NATO”, spune ministrul belgian.

În cadrul Forței de Reacție Rapidă, Franța va desfășura în România 500 de militari cu vehicule blindate și vehicule de luptă, a declarat vineri seară șeful Statului Major al Forțelor Armate Franceze, generalul Thierry Burkhard.

Belgia va trimite 300 de soldați în România „Se vor desfășura în cursul săptămânii viitoare în cadrul Forței de Reacție Rapidă în cadrul unui batalion franco-belgian care va asigura o misiune de protecție și descurajare”, a anunțat sâmbătă, 26 februarie, sursă citată, ministrul Apărării Ludivine Undo.

Unitățile franceze și belgiene fac parte din Very High Readiness Joint Task Force (VJTF) a NATO. Ele vor constitui primele elemente ale grupului de luptă al Alianţei din România, al căruia comandă Franţa şi-a propus să o preia, a spus o sursă diplomatică.

De asemenea, un alt grup de luptă va fi înființat în Slovacia, a declarat sâmbătă ambasadorul slovac la NATO, Peter Bator. Acesta va fi responsabil de un sistem de apărare aeriană Patriot și ar trebui să aibă peste o mie de soldați din unități din Germania, Olanda, Republica Cehă, Polonia, Slovenia și Statele Unite, a spus el.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: defense.gouv.fr