10 august 2022

Franța va face schimbări majore în privința corpului său diplomatic: ce se va schimba

Distribuie pe rețelele tale sociale:

„Franța va fi, așadar, singura țară occidentală majoră fără diplomați profesioniști”, regretă fostul ambasador al Franței în Statele Unite, Gérard Araud.

1.800 de diplomați implicați

Luni, un decret publicat în Jurnalul Oficial al Republicii Franceze anunța desființarea corpului diplomatic, decizie care va intra în vigoare în ianuarie 2023. Cei 800 de diplomați de rang înalt în cauză nu vor mai veni de la Ministerul Afacerilor Externe, ci vor fi recrutat dintr-o nouă entitate: corpul administratorilor de stat. Aceasta va reuni diplomați, dar și prefecți, inspectori generali de finanțe și toți directorii formați de Școala Națională de Administrație, binecunoscuta ENA. Un funcționar public de rang înalt va putea fi, astfel, numit succesiv prefect, apoi ambasador și consilier de stat. De remarcat că administratorii de stat vor avea posibilitatea de a veni, atât din sectorul privat, cât și din sectorul public.

Această „desființare” a corpului diplomatic din funcționari profesioniști care au parcurs toate gradele diplomatice, atât în Centrală, cat și la misiunile externe, este luată în cadrul reformei înaltei funcții publice dorită de actualul Președinte al Republicii. Odată cu desființarea vechii structuri a corpului diplomatic, Emmanuel Macron și-ar dori, astfel, să pună capăt unui sistem, spune el, „care a făcut posibil ca unii să aibă asigurarea unei bune cariere, toată viața, și asta, în cadrul aceluiași organism”, măsură obiectiv criticată în sânul diplomației franceze, care, astfel, își va pierde oameni de calitate, formați de-a lungul multor ani și cunoscători ai anumitor spații. În general, înalții funcționari publici erau repartizați spre Quai d’Orsay după ce obțineau un clasament bun la ENA, dar majoritatea personalului trecuse prin prestigiosul concurs de intrare în MAE.

„O diplomație fără diplomați”

Într-o rubrică din Le Monde din toamna trecută, 150 de diplomați au denunțat o „diplomație fără diplomați, într-o lume din ce în ce mai imprevizibilă și complexă”. „Franța va fi, așadar, singura țară occidentală majoră fără diplomați profesioniști. O poveste de câteva secole se termină. Ușa este acum deschisă pentru numirile în stil american”, se plânge, la rândul său, pe Twitter, Gérard Araud, fost ambasador al Franței în Statele Unite.

Pentru France Inter, în această dimineață, premierul Jean Castex a ținut să „calmeze” spiritele: „Avem un serviciu public înalt și, în special, diplomați de înaltă calitate: vom păstra acest corp, un statut, o imparțialitate, recrutare prin concurență… diferența este că trebuie să existe mai multă diversitate, mai multă funcționalitate (…). 90% dintre oficialii înalți sunt la Paris. Trebuie să schimbăm această logică”, spune premierul.

Reforma funcției publice inițiată de guvern are în vedere, de la 1 ianuarie 2023, standardizarea recrutării funcționarilor publici și a supraveghetorilor acestora. Astfel, pretinde că vrea să facă „carierele mai fluide și să faciliteze mobilitatea”.

Diplomații de carieră spun că nu își avea rostul asemenea demers. Aceștia semnalau in urma cu Putin timp într-o scrisoare deschisă că „competițiile de specialitate de la Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe coexistă deja cu o deschidere considerabilă către profiluri pentru munca de externe din alte surse”. Quai d’Orsay (denumire generica pentru centrala Ministerului francez de Externe) este una dintre cele mai deschise și mai diversificate entități din actuala administrație (52% dintre funcționari sunt contractuali, 20% din managementul superior nu provine din corpul diplomatic.

„Diplomația franceză se confruntă cu riscul de dispariție”, spun cei 150 de semnatari ai scrisorii deschise. Eliminarea canalelor de recrutare dedicate Ministerului pentru Europa și Afacerilor Externe va lipsi rețeaua diplomatică franceză de talent valoros, sunt de părere aceștia. În timp ce, prin natură, această profesie se exercită în străinătate, necesită aptitudini specifice și constituie astfel o vocație. A discuta cu Rusia, China, cu Egiptul și, după cum am văzut recent, chiar și cu aliați apropiați precum Statele Unite sau Australia, presupune să ne bazăm pe o rețea de femei și bărbați care și-au dedicat viața înțelegerii și analizării acestei dinamici.

Know-how-ul diplomaților este esențial

Franța apără o diplomație ambițioasă pe teren. Cu toate acestea, se pregătește să devină singurul stat din Uniunea Europeană (UE), și singura putere din G7 și G20, care nu va mai avea un corp diplomatic dedicat, format din diplomați de carieră. „Victima acestei reforme va fi diplomația franceză și influența internațională a țării noastre prin ea. Capacitatea noastră de a ne ajuta concetățenii este, de asemenea, în pericol”, mai spun diplomații de carieră.

În opinii exprimate in presa franceză, diplomații de carieră dau și exemple ale utilității abilităților și expertizei lor… în timpul crizei Covid-19, dacă 150.000 de francezi au putut fi repatriați în două săptămâni, a fost datorită know-how-ului a sute de diplomați, care au putut „smulge” autorizații de zbor de la autoritățile locale din acele țări, grație relațiilor de încredere și abilităților lor pe spațiu. „Legăturile strânse cu contactele noastre străine se formează în limba locală, datorită cunoașterii detaliate a culturilor străine, iar acest lucru nu poate fi învățat în câteva luni”, spune un ambasador francez într-o țară din Orientul Mijlociu.

„Continuitatea și angajamentul pe termen lung sunt active valoroase în serviciul ambițiilor noastre de politică externă. Realitatea este că rețeaua noastră diplomatică și consulară ține tot sistemul, tot angrenajul împreună datorită motivației neclintite a funcționarilor săi, care sunt întotdeauna conduși de simțul serviciului public, funcționari care și-au dedicat și câțiva ani, chiar zeci de ani, dobândirii unui capital de competențe rare, dedicate politicii externe a țării noastre și a compatrioților noștri”, conchide diplomatul citat.

A consemnat Ciprian Pop

Sursa foto: Twitter Gérard Araud