5 octombrie 2022

Fratele lui Nazarbayev a zburat în Emiratele Arabe Unite în tranzit prin Bișkek

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Bolat Nazarbayev, fratele primului președinte al Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev,  a părăsit teritoriul kazah pe 6 ianuarie, mergând la Bishkek, iar în aceeași zi a zburat din Capitala Kârgâzstanului către Dubai (Emiratele Arabe Unite). Potrivit unor surse din presa locală, Bolat Nazarbayev a trecut pe 6 ianuarie granița kazaho-kirghiză prin punctul de trecere Ak-Zhol – Kordai.

„În aceeași zi, a zburat de pe aeroportul Manas pe ruta Bișkek-Dubai”, a spus sursa.

Bolat Nazarbayev este cunoscut pentru că a devenit unul dintre cei mai bogați oameni din țară în timpul mandatului fratelui său din Kazahstan, deși înainte de prăbușirea URSS a lucrat ca muncitor la o fermă de stat. În 2000, a devenit membru al consiliului de administrație al corporației Kazakhmys. Proprietarul celui mai mare extractor de cupru din țară și una dintre primele companii din Kazahstan listate la Londra este Vladimir Kim, a cărui avere este estimată de Forbes la 4,6 miliarde de dolari, dar structurile de opoziție din țară asociază gigantul metalurgic cu cea mai influenta familie din Kazahstan.

Diverse instituții de presă în diferiți ani au scris că Bolat Nazarbayev este principalul beneficiar al fluxului de mărfuri de la granița kazaho-chineză. Sindicaliștii din Kazahstan susțin că el „controlează de facto” Centrul Internațional de Cooperare la Frontieră „Khorgos”. Nu există o confirmare independentă a acestor informații.

În plus, probabil, toate piețele mari din Alma-Ata (Almaty) și suburbiile celui mai mare oraș kazah aparțin, de asemenea, structurilor lui Bolat Nazarbayev.

Soarta lui Nursultan Nazarbayev însuși este încă necunoscută. El nu a mai apărut în public din 28 decembrie (când a participat la summit-ul informal al CSI desfăşurat la Sankt Petersburg).

A consemnat Ciprian Pop