27 iunie 2022

FREEDAM+, o soluţie inovativă pentru creşterea rezistenţei seismice a clădirilor, prezentată la UPT

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Datorită prestigiului de care se bucură pe plan naţional şi internaţional, Facultatea de Construcţii din cadrul Universităţii Politehnica Timişoara a fost inclusă, alături de alte 12 universităţi europene de renume, sub egida Convenţiei Europene de Construcţii Metalice, într-un proiect de diseminare a unei soluţii inovative ce are drept scop creşterea rezistenţei clădirilor la evenimente seismice.

În cadrul workshop-ul FREEDAM+, organizat de Facultatea de Construcţii a UPT, Departamentul de Construcţii Metalice şi Mecanica Construcţiilor, în data de 16 iunie 2022, în regim hibrid, au fost prezentate principalele rezultate ale unei ample campanii experimentale efectuată pe amortizoare cu frecare, suportul tehnic, recomandările de proiectare, manualul de proiectare şi exemple de calcul, elaborate în cadrul proiectului de diseminare FREEDAM+ prin efortul comun a 14 parteneri europeni.

Evenimentul a fost deschis de acad. Dan Dubină, preşedintele Academiei Române, filiala Timişoara, şi totodată, cadru didactic al Facultăţii de Construcţii, care a subliniat că soluţiile elaborate, în timp, de Şcoala de Construcţii Metalice de la Timişoara, cuprinse în publicaţiile de specialitate din întreaga lume, au adus instituţiei recunoaşterea internaţională de care se bucură astăzi şi au dus la selectarea acesteia pentru diseminarea şi valorificarea proiectului de cercetare FREEDAM în rândul facultăţilor similare şi a firmelor de construcţii din România şi Moldova.

Proiectul de cercetare RFCS FREEDAM („FREE from DAMage steel connections”) a dezvoltat o soluţie inovativă de îmbinare grindă-stâlp, capabilă să reziste la evenimente seismice majore fără a suferi avarii structurale semnificative. În cadrul proiectului a fost investigată problema siguranţei clădirilor la acţiunea seismică, în contextul sustenabilităţii acestora. Îmbinările grindă-stâlp echipate cu amortizoare cu frecare, dezvoltate în cadrul proiectului de cercetare FREEDAM constituie un instrument eficient de reducere a degradării componentelor structurale prin utilizarea unor dispozitive de amortizare pentru disiparea energiei seismice, care pot fi înlocuite după unul sau mai multe cutremure, la costuri reduse. Materialele de diseminare sunt disponibile pe pagina proiectului şi pe canalul de YouTube.

Lucian Ronkov
Departament Comunicare şi Imagine

Sursa foto Universitatea Politehnica Timişoara