Publicat: 13 Martie, 2018 - 10:03

Un alt proiect pe care Tudorel Toader l-ar putea realiza in completare la recursul compensatoriu si la anuntata compensatie de 5 - 8 Euro/zi de detentie pentru fostii detinuti

Ca raspuns la reactia de ieri seara (12 martie 2018, ora 17) a domnului Tudorel Toader - inca ministru al Justitiei si a carui demitere o cerem in continuare, revenim cu precizarea ca, in realitate, ministrul justitiei nu a realizat niciun proiect care sa aiba ca rezultat modernizarea penitenciarelor, chiar daca le-a tot anuntat in repetate randuri.

 In schimb, ministrul justitiei submineaza orice actiune de reforma a penitenciarelor prin:
•reducerea bugetului institutiei - in 2017 finantarea penitenciarelor a fost redusa cu aproximativ 30 de milioane de Euro, echivalentul constructiei unui penitenciar nou sau al modernizarii a peste 8 mii de locuri de cazare;
•blocarea proiectelor de constructie si modernizare - in 2017 constructiile au fost blocate pentru Penitenciarul Caracal, Penitenciarul Berceni si Penitenciarul Pantelimon, care ar urma sa devina Institutul National de Administratie Penitenciara si Probatiune
•cresterea deficitului de personal - la finele anului 2017 peste 1 milion de ore suplimentare sunt neplatite, in acelasi an inregistrandu-se 1017 de agesiuni serioase intre detinuti si 78 de agresiuni la adresa angajatilor, ca rezultat direct al lipsei de personal.
Recursul compensatoriu - o gratiere mascata de fapt a mii de hoti, talhari, corupti, violatori, criminali, etc - este fara indoiala un proiect realizat si o adevarata investitie in viitorul criminalitatii. Chiar daca ministrul Justitiei pretinde ca nu intelege efectele gratierilor, mii de detinuti eliberati in avans vor recidiva si vor produce mii de victime. Experienta recenta a Italiei o demonstreaza.

 In acest context si avand in vedere ca domnul Toader a anuntat intentia de a acorda o despagubire de cate 5 - 8 Euro/zi de detentie pentru detinutii care au fost incarcerati in penitenciare intre 2012 si 2017, dar nu au beneficiat de cele 6 zile considerate ca executate la cate 30 de zile de detentie in conditii improprii, ne permitem sa observam ca totusi i-a scapat o masura de sprijin pentru infractori.

 Despagubirea de mai sus, la o medie de 4 ani a pedepsei executate, ar aduce intre 8.000 si 12.000 de Euro fiecarui fost detinut. Ar fi, in total, cateva sute de milioane bune de Euro platite din taxele si impozitele victimelor, insa asta nu rezolva o problema uriasa pentru infractori, care intelegem de la politicieni specializati deja in a le plange de mila ca ar fi si dansii demni de respect si chiar dezirabili.

 Cu siguranta ca ministrul Toader s-a gandit deja, dar ne permitem sa observam ca inca nu si-a anuntat sprijinul domniei sale, si un proiect de lege in acest sens, pentru a asigura conditii mai bune pentru infractori, chiar si la savarsirea faptelor. Pana la urma Statul ar putea sa se ocupe si de asta, macar ca pentru victimele infractiunilor nu face absolut nimic.

 Hotii ar putea avea nevoie de echipament special, talharii de anntrenament de forta si intimidare, criminalii de scule, pedofilii de lifturi, iar coruptii de training cu cei mai buni specialisti. Aceasta este doar o potentiala lista scurta de masuri care ne imaginam c-ar putea fi anuntata de catre ministrul Tudorel Toader intr-un discurs cu multe pauze de efect si cautare a admiratiei auditoriului.

 Sigur, idea de mai sus, ar putea parea caraghioasa si absolut nepotrivita pentru Romania. Pentru cei care vor considera asta, reamintim ca ministrul Justitiei a propus plata unor despagubiri de cate 5 - 8 Euro pentru fiecare zi de detentie. Nimic nu este, deci, imposibil cand infractorul devine prioritate de guvernare.  

Tag-uri Nume: