Publicat: 1 Noiembrie, 2015 - 16:33

În luna octombrie Fundația Calea Victoriei lansează proiectul 'Omul pernă', o platformă culturală compusă dintr-un spectacol de teatru și un website de promovare a literaturii și video-ului noir. Acest proiect beneficiază de finanțare ArCuB prin programul cultural 'Ești București' 2015.

Platforma culturală transmedia cuprinde spectacolul de teatru 'Omul pernă', de Martin McDonaugh, și website-ul de promovare (www.omulperna.ro) a literaturii originale noir și a video-ului noir, cu tema 'Bucureștiul ascuns'.

Platforma culturală va aduce, în luna noiembrie, premiera spectacolului 'Omul perna', de Martin McDonaugh, în regia lui Eugen Gyemant, la Teatrul Act din București. Spectacolul are în distribuție patru dintre cei mai importanți actori ai tinerei generații — Ionuț Grama, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc și Dan Rădulescu.

Spectacolul este programat în 9, 10, 11, 12, 13 și 14 noiembrie. Primele trei reprezentații sunt cu intrare liberă (participare pe bază de rezervare la victoriei@omulperna.ro). Iar pentru următoarele trei reprezentații, costul unui bilet este 35 lei. Biletele se pot achiziționa de la casa de bilete a Teatrului Act.

Spectacolul 'Omul pernă' începe cu imaginea puternică a pregătirii pentru o execuție publică. Katurian (Ionuț Grama) este un scriitor de povestiri de groază, anchetat pentru o serie de crime comise suspect de asemănător cu cele din povestirile sale. Însă adevăratul criminal se dovedește a fi, în același timp, artistul, pentru care artă este un fapt natural.

Publicul este așteptat la un spectacol deschis, puternic interactiv, care își propune să arate spectatorilor tineri ca teatrul poate fi o experiență la fel de vie și de intensă precum filmul, animația sau jocurile video.

Pornind de la spectacol și de la întrebările pe care acesta le va ridica, site-ul www.omulperna.ro își propune să devină un hub al pasionaților de cultură noir. Site-ul va provoca publicul larg să înscrie pe el conținut noir (povestiri, poezii, scenarii, aplicații pentru telefon, jocuri de calculator) cu tema 'Bucureștiul ascuns'.

Site-ul are ca public țintă toate categoriile de vârsta, atât cititori, cât și potențiali scriitori, pasionați de gaming, videodesign, iubitori de istorie veche și recentă a Bucureștiului. Textele și video-urile relevante înscrise pe site vor fi prezentate în cadrul evenimentului multimedia 'Bucureștiul ascuns'. Data evenimentului urmează să fie anunțată pe site.

Regizor și coproducător: Eugen Gyemant

Scenograf: Maria Nicola

Actori: Ionuț Grama, Lucian Iftime, Cătălin Babliuc și Dan Rădulescu

Un proiect conceput de Roxana Crișan și realizat cu sprijinul Alinei Neagu — responsabil PR