19 octombrie 2021

Fundaţia FARA împlineşte 30 de ani

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Anul acesta Fundaţia FARA împlineşte 30 de ani de când Jane Nicholson, cetăţean britanic, a venit în România. Cu dragoste de oameni, Jane a găsit resurse pentru a ajuta copiii care sufereau atunci în condiţiile tragice din orfelinatele româneşti şi a pus bazele Fundaţiei FARA. Prin activităţile de strângere de fonduri şi mobilizare a voluntarilor din Marea Britanie şi munca responsabilă a echipei din Romania, Fundaţia FARA a transformat vieţile a peste 10 000 copii şi tineri vulnerabili şi tineri adulţi cu dizabilităţi, din instituţii de stat, familii şi comunităţi sărace din judeţele Suceava, Ilfov şi Satu Mare.

Pe 13 iulie, la ora 10.00, în „Piaţa Nada Florilor” din Fălticeni, 100 copii, beneficiari ai serviciilor oferite în Centrul de zi Terapie şi Recuperare Sfânta Tereza din Fălticeni şi părinţii lor, au participat la un „flashmob” pentru a atrage atenţia asupra nevoii de implicare a întregii comunităţi în sprijinirea persoanelor vulnerabile.

Astăzi, 14 Iulie, în Cetatea de Scaun a Sucevei, Primarul Municipiului Suceava, domnul Ion Lungu va decerna titlul de Cetăţean de Onoare al Municipiului Suceava doamnei Jane Nicholson, fondatoarea Fundaţiei FARA pentru toate eforturile sale, de aproape şi de la distanţă, de a da o şansă reală celor fără voce, familie, dragoste şi oportunităţi, pentru un viitor în care să decidă singuri ce este mai bine pentru ei.

Povestea Fundaţiei FARA a început în 1997 în oraşul Suceava, când Jane a înfiinţat prima casă de tip familial, Casa Sfântul Nicolae, unde copiii lipsiţi de îngrijire şi dragoste părintească au găsit un mediu armonios în care se puteau dezvolta sănătos.

Având în vedere nevoile acute ale copiilor şi tinerilor vulnerabili, Fundaţia FARA a continuat dezvoltarea şi implementarea programelor sale în judeţele Suceava, Ilfov şi Satu Mare. În prezent, 710 beneficiari direcţi din cele trei judeţe sunt sprijiniţi de 104 angajaţi pentru depăşirea problemelor cu care se confruntă, în special, accesul limitat la oportunităţi de educaţie şi dezvoltare din cauza abandonului şcolar, lipsei îngrijirii părinteşti, vulnerabilităţilor financiare ale familiei şi dizabilităţilor. Un număr de 525 beneficiari primesc diferite forme de suport prin programele derulate în Judeţul Suceava.

„Aţi luptat pentru mine chiar şi atunci când eu nu mai voiam să o fac. Vă mulţumesc! ” spune Cristian, unul dintre tinerii noştri.

Eforturile echipei Fundaţiei FARA nu ar avea impact fără deschiderea către colaborare a autorităţilor locale, împărtăşirea experienţelor şi cunoştinţelor cu alte ONG-uri, mobilizarea şi coordonarea resurselor locale, naţionale şi internaţionale şi implicarea permanentă a membrilor comunităţilor în care activăm.

„Planurile noastre de viitor includ deschiderea unui centru comunitar de servicii integrate în comuna Preuteşti dedicat copiilor şi familiilor vulnerabile. Scopul acestui centru comunitar este de a sprijini copii şi tineri în procesul educaţional şi de a oferi consiliere şi îndrumare familiilor în vederea diminuării vulnerabilităţii sociale, reducerii inechităţilor şi creşterii gradului de incluziune socială. Sensibilizarea şi mobilizarea implicării societăţii pentru reducerea efectelor sărăciei la nivel individual, familial şi comunitar rămâne una dintre priorităţile noastre.” au declarat Roxana Girip şi Regina Bulai, echipa de management executiv a Fundaţiei FARA.

*** Despre Jane Nicholson
Cu o vastă experienţă ca lider al organizaţiei umanitare Sue Ryder, atât în UK, cât şi la nivel internaţional şi implicare în activităţile umanitare din Europa Centrală şi de Est, Jane este membru al Ordinului Carmelitelor din Biserica Catolică şi urmează învăţăturile Sfintei Tereza de Avilla, Fondatoarea Ordinului în secolul al XVI-lea în Spania. „Nu este atât de mult despre măreţia faptelor noastre, cât despre dragostea cu care acestea sunt înfăptuite.”- Sf. Tereza de Avilla – este inspiraţia cu care Jane se implică zilnic în activitatea sa. Jane pictează icoane cu pasiune şi profunzime şi le dăruieşte cu la fel de multă dragoste.

În anul 2013 Jane a primit distincţia Member of British Empire (MBE), şi trofeul pentru „Iniţiativă în Sprijinul Semenilor” în 2015, în cadrul Galei Femeia Anului/ revista Avantaje.

„Munca Fundaţiei FARA nu este numai despre a oferi afecţiune şi îngrijire oamenilor, este mai degraba despre de a porni împreună pe un drum al transformării vieţilor şi construirii comunităţilor. Trebuie să învăţăm continuu să fim alături de aceia care poate nu vor cunoaşte niciodată vindecarea traumelor adânci ale copilăriei, dar, care dovedesc, prin tot ceea ce sunt ei, un potenţial unic de împlinire personală.”- Jane Nicholson.

***

Despre Fundaţia FARA

Fondată în 1991 cu misiunea de a transforma viaţa celor mai vulnerabili şi defavorizaţi copii, tineri şi familii care trăiesc în comunităţi sărace din România, Fundaţia FARA îşi propune să fie o familie pentru cei fără. Programele Fundaţiei FARA sunt:

În judeţul Suceava:

– O Familie pe Viaţă
Acordăm rezidenţă, îngrijire şi suport specializat, servicii de asistenţă socială, în cadrul locuinţelor protejate de tip familial, în două locaţii, Casa Sfânta Maria, Vadu Moldovei şi Casa Elisabeta, Cacica pentru 20 de tineri adulţi cu dizabilităţi.

– O Familie Pentru Cei FĂRĂ
Asigurăm rezidenţă, asistenţă psihosocială, educaţie non-formală şi socializare într-o casă de tip familial, Casa Sfântul Nicolae, în Suceava, pentru 12 copii şi tineri proveniţi din sistemul de protecţie, lipsiţi de sprijin şi îngrijire parentală şi familială.

– Terapie şi Recuperare
Asigurăm servicii de terapie şi recuperare, gratuit, în două Centre de Zi, în Suceava şi Fălticeni, pentru 190 de copii şi tineri cu dizabilităţi, din familii vulnerabile psihosocial şi financiar. În cadrul acestui program sprijinim şi părinţii pentru continuarea procesului terapeutic acasă.

– Prevenirea şi Combaterea Sărăciei prin Educaţie
Asigurăm sprijin educaţional „şcoala după şcoală”, educaţie non-formală, sprijin psihosocial şi material şi activităţi de incluziune socială pentru copii defavorizaţi şi/sau marginalizaţi şi membrii familiilor lor care locuiesc în Baia/Preuteşti, Bogata, Basarabi şi Bahna Arin. Capacitatea programului este de 300 copii şi 450 membri ai familiilor lor.

În judeţele Ilfov şi Satu Mare:

– Sprijin pentru Viaţă Independentă
Asigurăm servicii integrate şi suport psihosocial şi educaţional pentru tineri care părăsesc sistemul de protecţie şi tineri vulnerabili din comunitate care se pregătesc pentru viaţa independentă. Capacitatea programului este de 80 de tineri, iar în anul 2020, 135 de tineri au beneficiat de servicii în cadrul a două centre de tranzit, unul în Popeşti Leordeni, Judeţul Ilfov şi unul în Satu Mare.

– Terapie şi Recuperare
Asigurăm servicii de terapie şi recuperare, gratuit, în cadrul unui Centru de Zi, în Popeşti Leordeni pentru 50 de copii şi tineri cu dizabilităţi care provin din familii vulnerabile psihosocial şi financiar. În cadrul acestui program sprijinim şi părinţii în continuarea procesului terapeutic acasă.

Iulie 2021
Alexandra Papa, Manager Comunicare şi PR