6 iulie 2022

Fundaţia Regală Margareta a României strânge fonduri pentru susţinerea nevoilor vârstnicilor singuri

Distribuie pe rețelele tale sociale:

– Singurătatea şi lipsa resurselor sunt cele mai grave probleme ale vârstnicilor în 2021

– 20.000 de vârstnici pot primi ajutor prin proiectele Fundaţiei Regale Margareta a României

– Companiile pot contribui cu 20% din impozit, iar persoanele fizice pot înscrie o donaţie lunară pe website-ul www.frmr.ro

Populaţia României numără astăzi peste 3,8 milioane de vârstnici, iar mulţi dintre ei sunt afectaţi de singurătate şi lipsa resurselor pentru un trai decent. Accesul limitat la informaţia digitală, imobilitatea fizică, bolile cronice sau lipsurile materiale aduc adeseori persoanele vârstnice în stare de izolare socială şi în imposibilitatea de a-şi rezolva nevoile de bază. Pe fondul crizei pandemice, Fundaţia Regală Margareta a României a înregistrat cele mai numeroase solicitări de sprijin şi îşi propune să extindă serviciile sociale şi aria proiectelor dedicate seniorilor, pentru a ajuta până la 20.000 vârstnici în dificultate. Companiile şi persoanele fizice pot contribui în susţinerea nevoilor urgente ale vârstnicilor.

1 milion de vârstnici trăiesc singuri, iar 900.000 de pensionari în vârstă au pensia sub 1.000 de lei – aceasta este realitatea statistică a anului 2021, un an marcat de provocări care au afectat profund viaţa persoanelor vârstnice. Distanţarea socială impusă de condiţiile sanitare a însemnat pentru mulţi vârstnici lipsa unui ajutor esenţial, cum ar fi cel pentru îngrijirea personală, procurarea alimentelor şi a medicamentelor, amânarea unor tratamente medicale sau chiar absenţa unui interlocutor. Mulţi dintre vârstnici au experimentat stări de anxietate, depresie sau stres generate de pierderea unor persoane apropiate, teama de infectare sau îngrijorarea privind sănătatea proprie sau a celor dragi.

Pentru că numărul celor care sunt în dificultate şi caută ajutor este în continuă creştere, Fundaţia Regală Margareta a României îşi propune să ajute până la 20.000 de seniori, prin proiecte sociale proprii şi prin partenerii sociali. Pentru a sprijini nevoile urgente ale persoanelor vârstnice, Fundaţia susţine o reţea de servicii sociale activă în diverse comunităţi, mobilizează zeci de voluntari şi vizează extinderea proiectelor sociale în noi zone geografice şi lansarea unor noi servicii în 2022. Persoanele vârstnice pot beneficia astfel de ajutor material – tichete sociale, materiale igienico-sanitare sau paramedicale, bunuri de necesitate, sprijin practic – îngrijire sau menaj la domiciliu, livrarea cumpărăturilor sau a medicamentelor acasă, consiliere socială şi îndrumare către servicii de suport accesibile în comunitate, dar şi de susţinere emoţională, prin servicii de alinare a singurătăţii sau consiliere psihologică gratuită.
Pentru o astfel de susţinere sunt necesare resurse suplimentare, iar Fundaţia apelează la implicarea companiilor şi a persoanelor fizice. Companiile pot direcţiona 20% din impozitul datorat statului pentru o cauză socială, iar persoanele fizice pot înscrie o donaţie lunară pe www.frmr.ro. Fundaţia Regală Margareta a României va utiliza fondurile obţinute astfel pentru a ajuta persoanele vârstnice care se confruntă cu situaţii dificile de viaţă.

Valoarea sponsorizării din partea unei companii poate fi:

– 20% din impozitul anual pe profit sau 0,75% din cifra de afaceri (minimul dintre cele două)

– 20% din impozitul trimestrial pe venit pentru microîntreprinderi

Fondurile obţinute vor fi utilizate de Fundaţie în continuare pentru:

– Identificarea de resurse sau soluţii pentru solicitările adresate de vârstnici;

– Facilitarea accesului la servicii de suport, precum îngrijire sau sprijin practic la domiciliu;

– Consiliere psihologică şi sprijin emoţional oferit seniorilor cu depresii sau anxietate

– Alinarea singurătăţii pentru vârstnicii care nu mai au familie sau un cerc de suport;

– Susţinere şi dotări pentru reţele de voluntari, îngrijitori la domiciliu şi asistenţii sociali din comunităţi;

– Ajutor material, prin produse sau tichete sociale;

– Oportunităţi de paticipare socială a seniorilor care vor să redevină activi

– Pachete de Sărbători

Companiile care doresc să contribuie, pot descărca şi completa contractul AICI: https://www.frmr.ro/

Persoanele fizice pot contribui cu o donaţie lunară accesând www.frmr.ro/donationline.

*Surse

INSSE – Raport la 1 iulie 2021 privind populaţia României
IRES – Impactul pandemiei asupra calităţii vieţii românilor
Casa Naţională de Pensii Publice – Indicatori Statistici

*** Despre Fundaţia Regală Margareta a României

Înfiinţată în 1990 de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, împreună cu tatăl său, Regele Mihai, Fundaţia Regală Margareta a României este una dintre puţinele organizaţii non-guvernamentale care derulează programe dedicate seniorilor din România. De-a lungul celor 30 de ani de activitate, cu implicarea voluntarilor şi mobilizarea partenerilor instituţionali şi a întregii comunităţi, Fundaţia a creat diverse soluţii menite să îmbunătăţească vieţile acestora, să aline singurătatea, să prevină izolarea socială, ori să creeze oportunităţi pentru o viaţă activă. Programele şi campaniile Fundaţiei, precum reţeaua Pentru Seniorii Noştri, Fondul pentru Vârstnici, Centrele Generaţii, Telefonul Vârstnicului, Conferinţa Bune Practici pentru o Bătrâneţe Frumoasă, au redat demnitatea şi speranţa la vârsta a III-a. Mai multe detalii pe www.frmr.ro.