Publicat: 20 Februarie, 2015 - 15:39

Gala de lansare a Fundației 'Viață fără hipertensiune', organizație dedicată nevoilor pacienților cu hipertensiune, a avut loc săptămâna aceasta într-un cadru de poveste, la Ateneul Român. La eveniment au luat parte peste 250 de persoane din domenii diverse, cum ar fi lumea medicală, academică, culturală și economică.

Lansarea Fundației vine în contextul în care, în România, una din patru persoane suferă de hipertensiune arterială, una din două persoane este tratată și una din patru persoane tratate urmează tratamentul corect (conform ultimului studiu, Sephar 2).

Hipertensiunea arterială este principalul factor de risc al apariției bolilor cardiovasculare. Netratată sau tratată necorespunzător, hipertensiunea arterială poate determina apariția accidentului vascular cerebral, a infarctului de miocard sau a insuficienței renale, afecțiuni care se soldează cu o mortalitate crescută și / sau invaliditate severă.

'Seara aceasta chiar a fost una specială pentru că a fost o audiență foarte bogată și foarte variată, ceea ce este foarte important pentru că într-adevăr avem nevoie de susținere în realizarea proiectelor pe care ni le-am propus. Dacă societățile științifice sunt preocupate de educația medicală continuă a medicilor, de creșterea nivelului profesional al asistentelor, pacientul este puțin într-un con de umbră și noi știm foarte bine că dacă în echipa în care ne propunem să controlăm, să depistăm și să tratăm corect, hipertensivul nu face parte, este un risc foarte mare ca obiectivele propuse să nu fie îndeplinite așa cum trebuie' a declarat prof.univ.dr. Maria Dorobanțu, președintele Fundației 'Viață fără hipertensiune'

Organizația își propune să fie un front comun între specialiști și societatea civilă pentru a lupta eficient împotriva hipertensiunii arteriale, mai aproape de nevoile pacienților hipertensivi.

Fundația 'Viață fără hipertensiune' are ca obiective principale creșterea nivelului de informare a publicului larg cu privire la riscurile hipertensiunii arteriale, la importanța diagnosticării precoce și a controlului acestei afecțiuni. Fundația își propune să educe persoanele cu hipertensiune să urmeze tratamentul recomandat de medic și să organizeze campanii de informare cu privire la problematica hipertensiunii arteriale.

De asemenea, un alt obiectiv este să ofere cadrul necesar realizării de studii prin intermediul cărora să poată evalua gradul de acoperire a nevoilor pacienților hipertensivi de către serviciile medicale din România.

Invitații speciali ai serii au fost Gabriel Liiceanu și Andrei Pleșu care au exprimat rolul unei asemenea organizații prin ochii unui hipertensiv, iar seara a fost încheiată de un concert extraordinar al Orchestrei Medicilor din București 'dr.Ermil Nechifor'.