7 august 2022

Furnizarea de arme occidentale către Ucraina. Speculații, realități, implicații

Distribuie pe rețelele tale sociale:
Când controlul mass-media este în proporție de 90% în mâinile unora,  avem de-a face cu subiecte ale unor campanii monumentale de dezinformare și manipulare, care generează un discurs aparent incontestabil. Se întâmplă de ambele părți… în Europa și, implicit, și în România, unde mare parte a presei preia, că o veritabilă curea de transmisie doar ceea ce vine pe filieră anumitor agenții de presă, tot așa cum se întâmplă și în Rusia, unde populația nu poate accesa sursele occidentale, existând un blocaj media terifiant…ne tratează, și dintr-o parte, și din alta,  de parcă noi, simpli cititori nu am avea criteriu de analiză, filtrul gândirii, iar când te informează o singură sursă, intervine subiectivismul, un subiectivism păgubos, și în analiză relațiilor internaționale, și în știință, și chiar în viață, în general!
Având în vedere această panoramă, este o datorie a ține cont și de alte viziuni, de alte analize, care scot la iveală ceea ce este ascuns, ce este distorsionat sau ceea ce încearcă să se impună ca un singur discurs.
Faptul că, atacând poporul ucrainean, ai căror femei și copii, și bătrâni , și civili, nu pot fi acuzați în bloc că sunt fasciști, Kremlinul a comis o crimă, nedemnă mai ales de apărătorul ortodoxiei, în care, fățarnic se mai erijează domnul Puțin, est un fapt pe care, de acum încolo, îl vor blama multe generații, îl va judeca istoria. Însă, nu aș risca nici să cad în păcăleala imensă în care domnul Zekensky, cu complicitatea occidentului, dorește să mă afunde, și să ajung să-l cred un războinic stelar, un erou planetar, tot atâtea diminutive cu care îl alintă presa occidentală. Asta, mai ales, că el însuși este o creație a unor oligarhi, un tânăr care e departe de a fi înțeles ce e democrația sau statul de drept, corupția de la Kiev și alunecările lui cu mult dinainte de atacul Rusiei, stau dovadă!
 Sângele vărsat are o ștampilă evidentă, atât a Kremlinului, dar, și a unor entități, chiar State occidentale,   precum Statele Unite, Marea Britanie, Norvegia, Germania, Franța, printre altele, care și-a înmulțit profiturile cu vânzări de milioane de dolari din armament și de alte elemente derivate ale industriilor de apărare și pentru care, cu cât acest război durează mai mult, cu atât mai bine pentru profit. Economia este, uneori, de un cinism de nedescris!
 În ultimele patru luni, numai Statele Unite, conform propriilor estimări, au furnizat Ucrainei aproximativ 10 miliarde de dolari, inclusiv o mie de sisteme antitanc, o mie de sisteme de rachete de apărare antiaeriană, cel puțin 1.500 de rachete dintre cele de cea mai nouă generație. O sută de sisteme de artilerie, cel puțin 100 de elicoptere de luptă, 10.000 de unități de arme ușoare. „Rechizite” destinate prelungirii luptei, ceea ce duce la noi victime civile (1)
Aprovizionarea cu arme la scară largă: arme, echipamente și chiar facilitarea intrării mercenarilor, pentru că, așa cum Rusia folosește împotriva fraților ucraineni ortodocși pe musulmanii lui Kadirov, tot așa, și state europene trimit acolo luptători fara aparenta legătură cu armatele lor, dar sprijiniți din umbră, a dus la o afacere de milioane de dolari care va rezulta într-un anumit pericol pentru Europa însăși: piața neagră a armelor. Așa-numita Rețea de Internet Darknet este plină de oferte de vânzare, nu doar pentru arme ușoare, ci și pentru rachete antitanc ghidate și sisteme de apărare antiaeriană.
Nu va fi o problemă pentru organizațiile teroriste, de orice tip, să aibă acces la aceste arme și să le folosească împotriva celor care le-au furnizat. Un bumerang cu care acele guverne europene se vor confrunta, de exemplu, încercând să-și determine responsabilități atunci când moartea le atinge capitalele. Așa-numitul „ajutor trimis la Kiev” a apărut deja în Albania și Kosovo, unde trasabilitatea acestor arme arată că acestea sunt de vânzare, parte a pieței negre a armelor, chiar și la reduceri uimitoare (2)
Interpolul avertizează Europa, deci e treabă serioasă, nu simpla speculație de presă!
Presa internațională a subliniat că organizații precum Organizația Internațională a Poliției Criminale (Interpol) sunt îngrijorate de creșterea contrabandei cu arme din Ucraina. „Secretarul general al Interpol, Jurgen Stock, și-a exprimat îngrijorarea în ultimele zile cu privire la creșterea comerțului ilegal cu arme, ca urmare a războiului din Ucraina. În declarații adresate Asociației de presă AngloAmericane, el a afirmat că activitatea ilegală „nu va fi evidentă doar în vecinătatea zonei de conflict, pentru că experiența ne spune că armele ar putea fi îndreptate și către alte continente”….
Acest trafic s-a văzut deja în Balcani, în teatrele de conflict din Africa și, bineînțeles, în activitatea grupărilor criminale organizate care profită de haosul generat de conflict pentru a obține arme, în special arme portabile. sunt cea mai mare preocupare a agenției. Confruntat cu pericolul reprezentat de perspectiva unei creșteri necontrolate a volumului de arme introduse ilegal în zonele cu probleme din întreaga lume și în mâinile bandelor criminale, Interpol încurajează cele 195 de țări membre să intensifice utilizarea bazelor de date care pot ajuta la urmărirea mișcării. de arme, în special cele raportate ca furate în diferite țări” (3)
Informațiile adunate indică faptul că a fost generat un canal de contrabandă cu arme care vizează extremiștii, care destabilizază guvernul sirian și îi ucid populația, prin România și Bulgaria. Acestea sunt, în esență, rachete antitanc ghidate „javelin” de origine americană și puști belgiene „Scvar L”, în cele două modele ale lor, care sunt deja în mâinile grupărilor teroriste din Idlib.
Practic, alianța condusă de Washington își reduce sau amortizează tehnica expirată și bineînțeles cumpărătorul – care este îndatorat la infinit – ajunge să-și îndeplinească obligațiile legat și politic și militar.
Sistemele de lansare de rachete multiple cu rază lungă pot fi folosite de forțele ucrainene, nu numai pentru a efectua operațiuni militare împotriva forțelor ruse – deoarece acestea sunt imediat localizate și distruse – ci și pentru a distruge infrastructura socială din Lugansk și Donețk, ambii beligeranți se fac vinovați de crime, fiindcă războiul este o treabă urâtă, murdară, in care nu putem spune că unii sunt mai puțin vinovați decât ceilalți, doar pentru că noi susținem o anumită tabăra.
A consemnat Ciprian Pop
sursa foto: https://sana.sy/es/?p=238308
Surse:
(1) Puști, rachete antitanc, grenade, obuziere, tunuri, tancuri, vehicule blindate, elicoptere, drone de artilerie, sisteme de rachete cu lansare multiplă… Armele trimise în Ucraina de țările occidentale pentru a-și consolida capacitățile militare împotriva Rusiei sunt multe și foarte variate. Săptămâna aceasta, Statele Unite au anunțat un nou pachet de arme de 700 de milioane de dolari pentru armata ucraineană, care include sisteme de rachete HIMARS; 5 radare anti-artilerie; 2 radare de supraveghere aeriana; 1000 de rachete Javelin și 50 de unități de lansare de comandă; 6.000 de arme antitanc; 15.000 obuze de artilerie de 155 mm; 4 elicoptere Mi-17; 15 vehicule tactice, pe lângă piese de schimb, muniție, căști și veste. https://www.eldebate.com/internacional/20220605/interpol-convencida-armas-enviadas-ukrania-acabaran-poder-grupos-criminales.html
(2)  SANA din Siria, de exemplu, Russia Today, mass-media engleză Sky News, printre altele, a subliniat că „O parte din livrările occidentale de arme către Ucraina ar dispărea din cauza haosului din țară, a denunțat purtătorul de cuvânt al Campaniei împotriva comerțului cu arme. , Kristen Bayes. Vorbind pentru postul britanic Soy News, Bayes a comentat că țările occidentale ar putea crede că oferă arme unor oameni pe care îi cunosc și pe care îi plac, dar, apoi sunt vândute unor oameni pe care nu îi cunosc deloc. La rândul său, investigatorul principal al programului de transfer de arme al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm, Simeon Wezeman, a avertizat că este dificil să urmăriți armele în Ucraina atunci când acestea trebuie furnizate cu o astfel de viteză și există riscul ca acestea sa fie pierdute sau să dispară în haosul teatrului de război. Potrivit lui Wezeman, acum nu se poate face nimic pentru a rezolva această problemă și el sugerează lansarea unui program de colectare a armelor în rândul civililor ucraineni de îndată ce acțiunile militare se încheie. La fel, expertul a avertizat că armele furnizate de Occident Ucrainei ar putea ajunge să dispară pe piaţa neagră.