5 octombrie 2022

Furtunile de nisip din Sahara au crescut nivelul de radioactivitate pe continentul european

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Presa internațională relatează de cateva zile încoace ca furtunile de nisip recente din Sahara au crescut nivelul de radioactivitate pe continentul european. Creșterea radiațiilor a fost înregistrată de Asociația pentru Controlul Radioactivitatii în Vest (ACRO),sursa citata de presa de limba franceza.

Experții au analizat probe de nisip care au căzut pe lanțul muntos Jura, lângă granița dintre Franța și Elveția. Potrivit experților, vântul Scirocco, împreună cu nisipul, au au ajutat la depunerea de cesiu-137 pe continentul european, un produs de dezintegrare radioactivă caracteristic exploziilor nucleare. Cercetătorii semnalează că acestea sunt consecințele testelor efectuate de Franța în deșertul Sahara, în dezvoltarea armelor de distrugere în masă.

De la începutul iernii, Europa de Vest a experimentat deja trei „nori de praf” din Sahara. Vânturile transportă nisipul în principal pe teritoriile Spaniei, Italiei, Franței, Marii Britanii și Germaniei.

Din 1960 până în 1966, Franța a efectuat cel puțin 17 teste nucleare în nord-vestul Africii. Guvernul algerian a anunțat consecințele catastrofale ale acestor experimente pentru locuitorii țării, a cerut îndepărtarea deșeurilor radioactive și plata compensațiilor familiilor afectate de radiații.

Autor: Ciprian Pop