Publicat: 27 Octombrie, 2014 - 19:00

Gabriel Lavrincic: Sunt mai multe lucruri care unesc România și Rusia decât cele care le despart

 

”Din timpuri străvechi Rusia și România sunt legate. Primul exemplu este influența culturii slave asupra culturii strămoșilor actualilor români”, a declarat miercuri pentru agenția News-Moldova Gabriel Antoniu Lavrincic, businessman român, inițiatorul fondării muzeului de prietenie rus-român.

Potrivit lui, „primele relații diplomatice între Rusia și România au fost stabilite în 1878, în timpul ultimului război ruso-turc, în urma căruia România a devenit independentă de Imperiul Otoman.

Se mai știe că un sfert din cuvintele românești sunt de origine rusă, și asta nu e puțin.

Încă un lucru care leagă România de Rusia este religia ortodoxă.

„Cei care încearcă să ne convingă că relațiile cu Rusia au un caracter distructiv, greșesc amarnic. Acest lucru l-a demonstrat cel de-al Doilea Război Mondial, în ultima etapă a căruia Rusia și România au luptat împreună contra fascismului”, a spus Lavrincic.

El a amintit că în 1981 din echipajul stației spațiale „Soiuz-40” a făcut parte și un cosmonaut român, deocamdată unicul.

„Am mulți cunoscuți în Republica Moldova. Majoritatea din ei sunt pentru un dialog deschis cu Rusia și văd în asta o perspectivă pentru țara lor”, a încheiat Lavrincic.