Publicat: 3 Martie, 2018 - 11:07
Share
Au fost alocate 10 milioane de euro pentru actiuni de reabilitare si consolidare a cladirilor cu risc seismic

Primarul General, Gabriela Firea: Am restartat programul de consolidari al Primariei Municipiului Bucuresti. In bugetul de anul acesta am alocat 10 milioane de euro pentru actiuni de reabilitare si consolidare a cladirilor cu risc seismic. In mai putin de un an am facut toate demersurile necesare pentru inceperea actiunilor de reabilitare si consolidare la 23 de cladiri

 

Consolidarea cladirilor cu risc seismic reprezinta una dintre prioritatile actualei administratii a Municipiului Bucuresti. In acest scop, Municipalitatea a luat toate masurile necesare pentru accelerarea ritmului de consolidare, dar si in ceea ce priveste masurile pentru situatiile de urgenta, fiind inregistrate progrese semnificative in acest domeniu.

 

Primarul General, Gabriela Firea: "Accelerarea programului de consolidari realizat de Municipalitate reprezinta o prioritate clara pentru actuala administratie. Pentru ca pana acum in Primaria Capitalei nu existau decat opt persoane care se ocupau de acest program si pentru ca in 27 de ani autoritatile locale au reabilitat doar 20 de cladiri, am luat decizia de infiintare de urgenta a doua entitati noi, formate din specialisti in domeniu, care sa ofere solutii reale la aceasta problema. Astfel, de anul trecut am infiintat doua entitati clare, care, cu 263 de angajati, desfasoara numai actiuni dedicate acestui domeniu. Mai mult decat atat, am alocat nu mai putin de 10 milioane de euro in bugetul de anul acesta astfel incat sa putem reabilita si consolida cat mai multe cladiri. De acum putem afirma ca am restartat acest program, pentru ca, in mai putin de un an, s-au demarat procedurile de consolidare pentru 23 de cladiri, dintre care multe sunt monument istoric. Tot in primavara aceasta urmeaza sa demaram si un alt program prin care se vor pune in siguranta alte 100 de cladiri aflate in diverse stadii de degradare".

 

Concret, pentru solutionarea situatiei cladirilor cu risc seismic ridicat la nivelul Municipiului Bucuresti au fost infiintate Administratia Municipala pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic (AMCCRS), care are 46 de angajati si Compania Municipala Consolidari (CMC), care are deja 217 de angajati. Totodata, la propunerea Primarului General, pentru anul in curs, s-a alocat un buget pentru consolidarea imobilelor cu risc seismic de aproximativ 10 milioane euro. Aceste fonduri vor fi fi utilizate pentru continuarea lucrarilor la imobilele aflate in executie, pentru lucrarile la alte 29  de imobile care vor intra in executie in perioada urmatoare, dar si pentru proiectele tehnice pentru alte 29 de cladiri si expertizarea altor 24.

 

5 cladiri in executie

 

Dupa intrarea in activitate a celor doua entitati, in mai putin de un an, s-au efectuat toate demersurile necesare pentru inceperea actiunilor de reabilitare si consolidare la 23 de cladiri.

Concret, in prezent sunt deschise santiere la 5 cladiri, dupa cum urmeaza:

 - in executie: imobilele din str. Blanari nr.2, nr.6, nr.8 si nr.10 -imobile monument istoric, cuprinse in lista imobilelor expertizate tehnic incadrate in clasa I de risc seismic pericol public, construite in anul 1870. Un alt imobil la care au inceput lucrarile este cel de 2 etaje plus mansarda, din str. Franceza nr.30

- alte 3 imobile s-au preluat, in urma unei Hotarari de Consiliu, de la AFI, pentru reabilitare si consolidare, dupa cum urmeaza:

· Un imobil de 5 etaje din str. Biserica Enei nr. 14 - s-au intocmit documentatiile in vederea emiterii autorizatiei de construire si se efectueaza toate demersurile, impreuna cu Serviciul Spatiul Locativ din Primaria Capitalei, pentru a muta proprietarii in locuintele de necesitate situate in Piata Natiunilor Unite;

· un alt imobil de 4 etaje din str. Spatarului 36 - s-au intocmit documentatiile in vederea emiterii autorizatiei de construire si se efectueaza toate demersurile, impreuna cu Serviciul Spatiul Locativ din Primaria Capitalei, pentru a muta proprietarii in locuintele de necesitate situate in Piata Natiunilor Unite;

· Cladirea de 6 etaje din str. Stirbei Voda nr.20 este in stadiul de reactualizare a proiectului, prin Compania Trustul de Cladiri Metropolitane (care are ca obiect de activitate si proiectarea)

Concomitent, alte 15 imobile aflate in proprietatea PMB au trecut in administrarea AMCCS in vederea punerii in siguranta si consolidarii. 8 dintre acestea intra la jumatatea lunii martie in lucrari de punere in siguranta si consolidare iar 2, conform expertizei tehnice, pentru siguranta cetatenilor, vor fi demolate, acestea nefiind monument istoric.

Celelalte 5 cladiri vor fi consolidate imediat dupa eliberarea autorizatiilor de construire.

 

Punerea in siguranta a 100 de cladiri aflate in diverse stadii de degradare

 

Un alt program care va demara in aceasta primavara este cel prin care se vor pune in siguranta alte 100 de cladiri aflate in diverse stadii de degradare. Este vorba despre acele cladiri ale caror elemente reprezinta un pericol pentru trecatori (balcoane, elemente ornamentale, tencuiala, acoperis etc). Dupa punerea in siguranta, urmeaza realizarea expertizelor si a proiectelor de consolidare.

De asemenea, toti proprietarii sau locatarii cladirilor incadrate in clasa I risc seismic au fost notificati de catre AMCCRS, cu privire la obligatia ce le revine, conform Ordonantei 90-1994, urmand ca pana in aprilie 2018 sa fie notificati si proprietarii cladirilor expertizate si incadrate in clasa a II a risc seismic.

Mai mult decat atat, de la infiintare, AMCCRS are echipe operative in teren pentru medierea si dezvoltarea relatiilor dintre proprietari, proiectanti si experti si a intocmit o harta interactiva cu imobilele clasate in clasa de risc seismic I, in care sunt incarcate toate informatiile necesare cu privire la anul constructiei, expertiza tehnica, numele expertului, numele proprietarilor, situatia juridica. In perioada urmatoare se vor incarca si informatiile legate de cladirile cu risc seismic 2. Conform expertizelor tehnice, in Bucuresti exista 171 de cladiri incadrate in clasa I de risc seismic, care prezinta pericol public.

 

Masuri de sprijinire si informare a bucurestenilor

 

Tot pentru a veni in sprijinul bucurestenilor care detin locuinte in imobile cu risc seismic, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, la propunerea Primarului General Gabriela Firea, a aprobat Proiectul de Hotarare pentru punerea in aplicare a Ordonantei Guvernului nr. 20/1994 privind masuri pentru reducerea riscului seismic a constructiilor existente, republicata, in vederea finantarii de la bugetul local, in limita fondurilor alocate anual cu aceasta destinatie, a cheltuielilor privind proiectarea si executia lucrarilor de interventie la constructiile cu destinatia de locuinte multietajate, precum si la spatiile cu alta destinatie decat cea de locuinta, incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic si implementarea unei modalitati de facilitare la rambursare.

 

Astfel, persoanele fizice proprietari ai locuintelor multietajate incadrate prin raport de expertiza tehnica in clasa I de risc seismic, la care venitul lunar pe familie este sub trei salarii minime brute pe economie vor putea sa nu mai ramburseze 50% din valoarea investita pentru executia lucrarilor de interventie, cu anumite conditii. Acestea sunt enumerate in proiectul de hotarare din urmatorul link:

http://www4.pmb.ro/wwwt/institutii/CGMB/sedinte/ordinea_de_zi/db/01_20171219.pdf

 

In ceea ce priveste includerea in programul de consolidari a tuturor cladirilor construite inainte de anul 1941, este important de mentionat ca, potrivit legislatiei in vigoare, cladirile care pot fi consolidate cu fonduri publice trebuie sa fie in prealabil expertizate tehnic si incadrate in clasa I de risc seismic-pericol public de catre proprietari. Mentionam ca, doar in cazul in care exista cladiri la care Primaria Capitalei este coproprietar, expertizele vor fi suportate de catre Municipalitate.

 

Tot pentru facilitarea comunicarii cat mai clare si eficiente intre proprietari si autoritatea locala, pentru urgentarea actiunilor de consolidare si reabilitare a cladirilor cu risc seismic, Primaria Municipiului Bucuresti, prin CMC si AMCCRS desfasoara si o serie de actiuni prin care se doreste:

 

- Crearea si restabilirea legaturilor cu proiectantii in vederea reactualizarii documentatiilor;

- Pregatirea si stabilirea documentatiei in vederea infiintarii unor centre (fixe si mobile) de informare a cetatenilor cu privire la riscurile la care se expun in cazul unui eventual seism.

- Infiintarea unor colective mixte cu reprezentanti ai Administratiei Municipale pentru Consolidarea Cladirilor cu Risc Seismic, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, Politiei Locale a Municipiului Bucuresti, Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, precum si ai altor institutii abilitate, in vederea informarii si constientizarii, in contextul atenuarii efectelor unui potential cutremur

 

Situatia actuala a cladirilor cu risc seismic poate fi consultata pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti: www.pmb.ro, servicii, alte informatii de interes public precum si lista cladirilor expertizate tehnic.

 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: 

Tag-uri Geo: