Publicat: 18 Februarie, 2015 - 12:42
Share

Fumatul reprezintă cel mai grav factor de risc, ucigând anual peste 6 milioane de oameni la nivel global, mai mult decât HIV/SIDA, tuberculoza și malaria la un loc. Opiniile tuturor factorilor responsabili la nivel mondial arată clar că, în lipsa unor acțiuni și măsuri energice, acest număr ar putea depăși 8 milioane anual în 2050.

În fiecare din ultimii ani, cheltuielile Sistemului public de sănătate din România aferente afecțiunilor cauzate de fumat depășesc 1 miliard de lei, adică aproape 6 procente din bugetul total alocat Sănătății. Anul trecut, în România au fost spitalizați din cauza unor afecțiuni atribuite direct fumatului peste 550.000 de oameni , iar dintre aceștia, peste 40.000 și-au pierdut viața.

În 2005, a fost promulgată Legea 332 privind ratificarea de către România a Convenției Cadru pentru Controlul Tutunului, tratat internațional în domeniul sănătății publice, care alături de legea 349/2002 reprezintă cadrul legal privind combaterea efectelor fumatului. Din păcate, cu această legislație ne aflăm încă departe de standardele internaționale stabilite prin Tratat.

În România anului 2015 se fumează fără restricții în locurile publice, industria tutunului încă interferează cu politicile publice în acest domeniu, serviciile de asistență pentru renunțarea la fumat nu sunt la un nivel corespunzător, iar exemplele ar putea continua. Acesta este motivul pentru care specialiștii din Rețeaua Europeană pentru Prevenirea Fumatului, o organizație neguvernamentală activă la nivel internațional, avertizează: 'Este timpul ca factorii de decizie din România să facă o alegere clară: aceea a respectării și promovării sănătății celor ce i-au ales să îi reprezinte'!

Experții în sănătate publică apreciază că cei peste 1 miliard de lei cheltuiți anual din cauza fumatului ar putea fi folosiți pentru acțiuni de prevenție și educație, diagnosticare precoce ori tratamente inovative care să asigure cetățenilor României un număr mai mare de ani de viață sănătoasă. În acest context, există inițiativa elaborării unui document strategic, 'Carta Albă a Consumului de Tutun în România—context și soluții 2014-2020', care să articuleze în mod clar un plan de acțiune pentru controlul tutunului în România.

În ce ne privește, putem avea și noi, Parlamentul, o contribuție directă și rapidă la acest efort, în sensul ameliorării legislației în domeniu. Dat fiind faptul că România are legislația cea mai permisivă din Uniunea Europeană privind fumatul în locurile publice, vă reamintesc că în dezbaterea Senatului va intra în curând o propunere legislativă, printre ai cărei inițiatori mă număr și eu, privind modificarea Legii 349/2002, în sensul interzicerii complete a fumatului în spațiile autorităților și instituțiilor publice, centrale și locale, ale instituțiilor de învățământ precum și în unitățile sanitare, de stat și private, din țara noastră.

Proiectul de lege a primit aviz favorabil din partea comisiei de sănătate publică și așteaptă să fie inclus pe ordinea de zi a Senatului. Profit de acest prilej pentru a vă solicita tuturor sprijinul față de acest proiect, pentru că dincolo de patimi politice, interese economice și vicii mai mult sau mai puțin ascunse, e vorba despre sănătatea noastră a tuturor!

Gabriela Firea,

senator PSD de Ilfov