Publicat: 8 Ianuarie, 2020 - 13:58

Primarul General, Gabriela Firea, a trimis astăzi o scrisoare deschisă ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe.

Redăm mai jos, conţinutul integral al scrisorii.

Domnului Costel Alexe
Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Stimate domnule ministru,

Aţi lansat în ultimele zile o serie de acuzaţii publice referitoare la faptul că autorităţile locale din Capitală nu ar fi făcut "nimic" în ultimii trei ani, în ceea ce priveşte îmbunătăţirea calităţii aerului şi combaterea poluării. Consider că sunteţi dezinformat şi de aceea doresc să vă pun la dispoziţie documentele şi argumentele care stau la baza activităţii Primăriei Capitalei în acest domeniu.

Vă reamintim că Municipiul Bucureşti ocupă locul 4 în topul celor mai poluate oraşe din România, după Iaşi, Cluj, Braşov. Nu v-am văzut preocupat de acţiunile autorităţilor locale din primele 3 municipii ca grad de poluare din Romania. Aţi sărit direct la locul patru, cu interesul Dvs.

Poate nu ştiţi că în Capitală trăiesc, lucrează şi studiază 4 milioane de locuitori iar Bucureştiul este tranzitat zilnic de un milion şi jumătate de autoturisme, câteva sute de mii din alte judeţe ale ţării.

Totodată, am dori să aflăm care sunt legile, reglementările şi măsurile pe care le veţi întreprinde, la nivel naţional, pentru a combate poluarea, în marile oraşe, având în vedere faptul că aveţi o responsabilitate nu doar în a sesiza anumite probleme, ci şi a le rezolva concret, deoarece "Ministerul Mediului realizează politica la nivel naţional în domeniile protecţiei mediului înconjurător, economiei verzi, biodiversităţii, ariilor naturale protejate, schimbărilor climatice cu privire la toate sectoarele şi subsectoarele pe care le administrează, elaborează strategia şi reglementările specifice de dezvoltare şi armonizare a acestor activităţi în cadrul politicii generale a Guvernului, asigură şi coordonează aplicarea strategiei Guvernului în domeniile sale de competenţă, îndeplinind rolul de autoritate de stat, de sinteză, coordonare, reglementare, monitorizare, inspecţie şi control în aceste domenii".

Şi eu, de la preluarea mandatului, am fost permanent preocupată de necesitatea de a acţiona pentru îmbunătăţirea calităţii aerului şi a reducerii poluării. Precizez că pericolul poluării datează din 2008, primele semnale de la Bruxelles privind un posibil infrigement datând din 2010. Pe perioada mandatului primarului general interimar din partea PNL, Răzvan Sava, nu s-a luat nicio măsura pentru combaterea poluării.

De aceea, vă invităm să participaţi la o reuniune de lucru, vineri, 10 ianuarie 2020, ora 13.00, la sediul Primăriei Municipiului Bucureşti (Bd. Regina Elisabeta, nr 47), etajul 1, sala 150, pentru a discuta despre măsurile dedicate combaterii poluării aprobate în ultimii trei ani şi stadiul implementării acestora, împreună cu reprezentanţii Primăriei Capitalei, ai primăriilor de sector şi ai instituţiilor cu atribuţii în combaterea poluării.

Vă rugăm să confirmaţi participarea la această reuniune, până joi, 9 ianuarie 2020, ora 14.00, la telefon 021/3055500 (interior 1111) sau fax 021/3120030 sau email cabinetpg@pmb.ro.

Cu deosebită consideraţie,

PRIMAR GENERAL
GABRIELA FIREA
 

Tag-uri Nume: 

Tag-uri Institutii: