Publicat: 7 Martie, 2012 - 18:58
Share

 
Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a premiat, Miercuri, 07 Martie 2012, câştigătorii din anul 2011 ai competiţiei ”Capitala Verde a României”, în cadrul unei Gale care a avut loc la Palatul Parlamentului.


Organizată de Ministerul Mediului şi Pădurilor cu susţinerea Tuborg România, competiţia a avut trei câştigători, câte unul pentru fiecare din cele trei categorii de înscriere: Sinaia – la categoria sub 50.000 locuitori, Botoşani – la categoria între 50.001 şi 199.999 locuitori şi Oradea – la categoria peste 200.000 locuitori.

Dintre cele trei, municipiul Oradea a adunat punctajul cel mai mare acordat de juriu şi a fost desemnat „Capitala Verde a României”, titlu pe care îl va putea folosi pe tot parcursul anului 2012. În plus, Oradea va avea prioritate la dezvoltarea tuturor acţiunilor ulterioare desfăşurate de Umbrela Verde, cu sprijinul Ministerului Mediului şi Pădurilor.

”Proiectul «Capitala Verde a României» a avut susţinerea noastră încă din momentul lansării pentru că este o campanie importantă care militează pentru protecţia mediului, care oferă un exemplu de bune practici în rândul autorităţilor locale şi al cetăţenilor, în general. Anul acesta, Oradea a fost oraşul care ne-a convins ca merită titlul de “Capitala Verde a României” şi recunoaşterea naţională a eforturilor de îmbunătăţire a condiţiilor de mediu şi implicit de viaţă ale comunităţii, prin aplicarea unor planuri care urmăresc o dezvoltare urbană durabilă. Un astfel de titlu nu este de neglijat pentru că va atrage turişti, iar oraşul Capitală Verde a României, nu are decât de câştigat”, a declarat ministrul László Borbély.

Totodată ministrul a subliniat că ”această competiţie are rolul de a arăta că ne pasă de mediu şi că suntem activi în acest sens. Vreau să mulţumesc echipei Tuborg, atât pentru acest program de elită dezvoltat la nivel naţional, cât şi pentru întreaga sa activitate în cadrul campaniei Umbrela Verde. Puteţi conta pe sprijinul nostru şi la ediţiile viitoare, pentru a crea împreună o Românie mai verde!”

La rândul său preşedintele URBB, Hezy Ovadia, a declarat că: "Proiectul “Capitala Verde a României”, deşi tânăr, ne este foarte drag. În cadrul acestuia, am reuşit să aducem aproape autorităţi şi locuitori, ce au lucrat împreună într-o iniţiativă fără precedent. Sunt sigur că, în continuare, acest proiect va creşte în amploare şi notorietate, transformând titlul de “Capitală Verde” într-un obiectiv dezirabil pentru toate oraşele din România”.

Cel mai verde oraş al României a fost ales dintre 13 oraşe care s-au înscris în competiţie între 25 mai şi 20 decembrie 2011: Alexandria, Sinaia (categoria I), Tulcea, Râmnicu Vâlcea, Botoşani, Suceava, Bistriţa (categoria II), Timişoara, Cluj-Napoca, Brăila, Sectorul 2 din Bucureşti, Oradea şi Braşov (categoria III).

Dosarele de candidatură depuse de autorităţile locale au furnizat informaţii despre  contribuţia la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, transportul local, zonele urbane verzi, infrastructura de reciclare şi colectare selectivă, consumul de apă, precum şi despre strategia locală de mediu a oraşului, proiectele de mediu derulate în 2011, planurile şi obiectivele de viitor.

 De asemenea, dosarele au inclus o poveste a oraşului – în care au fost descrise punctele forte ce îl recomandă pentru a fi ”Capitala verde a României” – şi un plan de comunicare în care Primăria a detaliat acţiunile pe care le poate dezvolta în anul 2012 în vederea susţinerii şi sărbătoririi oraşului dacă va fi desemnat câştigător.

Alături de Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, la Gala de decernare a premiilor a mai participat Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Nicolae Idu, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale din oraşele înscrise în competiţie şi ai companiei URBB – Tuborg Romania.