Publicat: 5 Decembrie, 2018 - 12:39
Share

Ediţia a VIII-a, din acest an, a Galei Poeziei Române Contemporane a fost dedicată Centenarului Marii Uniri şi a avut o desfăşurare specială. Astfel, ea a cuprins mai multe recitaluri de poezie care au avut loc pe parcursul anului în oraşe româneşti importante pentru realizarea Unirii: la Iaşi, Cluj-Napoca şi Bucureşti, culminând cu lectura de poezie de la Alba Iulia, din ziua de 24 noiembrie, în sala Muzeului "Principia" din vechea cetate. Ruinele castrului roman, pe a cărui temelie s-a ridicat cetatea medievală a Bălgradului, au constituit un cadru neconvenţional, cu acea atmosferă hieratică şi enigmatică, tocmai potrivită pentru a rosti şi a asculta versuri.

La eveniment a participat un public numeros şi foarte cald. De asemenea, au fost prezenţi Ion Dumitrel, Preşedintele Consiliului Judeţean şi Mircea Hava, Primarul municipiului Alba Iulia, ambii susţinători constanţi ai actului de cultură.

Moderatorul Galei, Nicolae Manolescu, a precizat felul cum s-a făcut selecţia poeţilor prezenţi la Gală: 12 critici literari activi, din toată ţara şi din diferite generaţii, care cunosc îndeaproape fenomenul poetic de la noi, au fost invitaţi să aleagă fiecare câte 20 de poeţi pe care îi consideră reprezentativi pentru poezia română de astăzi. Cei 12 critici care au exprimat opţiunile au fost: Al. Cistelecan, Dan Cristea, Daniel Cristea-Enache, Gabriela Gheorghişor, Gheorghe Grigurcu, Ioan Holban, Nicolae Manolescu, Mircea Mihăieş, Irina Petraş, Vasile Spiridon, Alex Ştefănescu şi Răzvan Voncu. Au fost nominalizaţi 74 de poeţi care au primit de la 12 voturi la 1 vot. (De ştiut că 40 de poeţi au primit un singur vot.) Primii 23 de poeţi clasaţi au fost invitaţi să citească la Gală.

Dintre ei, poeţii Ana Blandiana, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Dinu Flămând, Angela Marinescu, Ion Mircea şi Marta Petreu nu au putut sau nu au vrut să participe la eveniment. Astfel, cei 15 poeţi pe care Nicolae Manolescu i-a invitat pe scenă au fost: Gabriel Chifu, Vasile Dan, Nichita Danilov, Gellu Dorian, Marian Drăghici, Ioan Moldovan, Ion Mureşan, Aurel Pantea, Ioan Es. Pop, Ion Pop, Adrian Popescu, Nicolae Prelipceanu, Liviu Ioan Stoiciu, Arcadie Suceveanu şi Eugen Suciu. La sfârşit, Nicolae Manolescu a citit un poem de Ion Horea. Recitalurile poetice s-au completat unele pe altele, tocmai diferenţele de stil şi de tematică sporind farmecul întregului.

Admirabile au fost momentele muzicale, de la începutul, de la mijlocul şi de la sfârşitul Galei, în interpretarea sopranei Raluca Lucia Cîmpean, a lui Liviu Cernat la vioară şi a lui Ovidiu Pîrjol la pian.

Organizat de Uniunea Scriitorilor din România, evenimentul s-a bucurat de sprijinul financiar al Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, al Primăriei şi al Consiliului Judeţean Alba prin Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga" Alba. Partenerii Galei au fost Universitatea "1 Decembrie 1918" din Alba Iulia şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.

 

Tag-uri Institutii: