24 ianuarie 2022

Gala Premiilor de Excelenţă 2021 la Universitatea Politehnica Timişoara

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Auditorium-ul Centrului de Conferinţe al Universităţii Politehnica Timişoara a găzduit joi, 16 decembrie 2021, un eveniment de excepţie – Gala Premilor de Excelenţă UPT 2021, în cadrul căreia au fost răsplătite eforturile depuse de cadrele didactice, tinerii cercetători, partenerii educaţionali şi cei strategici ai UPT. Evenimentul a fost transmis live pe pagina de Facebook a Universităţii Politehnica Timişoara şi poate fi urmărit la adresa https://www.facebook.com/UPTimisoara.

Încă de la înfiinţarea Şcolii Politehnice din Timişoara, primul rector al acesteia, Traian Lalescu, a instituit o adevărată cultură a excelenţei, prin aducerea unor cadre didactice de înaltă ţinută profesională, printr-o organizare exemplară, printr-un standard înalt al procesului educaţional, dar şi al cercetării. În egală măsură profesorii, dar şi studenţii, s-au angajat cu toată hotărârea în edificarea unei şcoli pe măsura năzuinţelor şi a spiritului Timişoarei, spirit ce avea să pătrundă, aşa cum spunea şi Regele Ferdinand, între zidurile primei instituţii de învăţământ superior din vestul ţării.

Tradiţia excelenţei a fost cultivată ulterior de toţi cei care, în peste un secol de existenţă, s-au aflat la conducerea Politehnicii timişorene, propulsând instituţia în topul universităţilor din România. Au fost profesori care au creat în jurul lor adevărate şcoli în nenumărate domenii, multe dintre ele în premieră naţională. Iar în aceste şcoli s-a format o pleiadă de studenţi eminenţi, care au dus mai departe tradiţia.

Anul acesta, pentru a reconfirma faptul că Universitatea Politehnica Timişoara recunoaşte adevăratele valori, susţine şi răsplăteşte eforturilor depuse, excelenţa a fost premiată printr-un eveniment care onorează întreaga comunitate UPT – Gala Premilor de Excelenţă UPT 2021.

Evenimentul a fost deschis de rectorul Universităţii Politehnica Timişoara, conf.univ.dr.ing. Florin Drăgan, care a declarat că „Universitatea Politehnica Timişoara a fost clasată recent pe unul dintre locurile fruntaşe într-un ranking internaţional ce ţine cont de numărul de citări ale lucrărilor ştiinţifice ale cadrelor didactice. Dacă raportăm acest număr la cel al cadrelor didactice din UPT ne situăm detaşat pe primul loc în ţară. Plecând de la motto-ul universităţii – Nu zidurile fac o şcoală, ci spiritul care dăinuieşte într-însa -putem spune că astfel de evenimente reprezintă o celebrare a spiritului Politehnicii pentru că e vorba de oamenii din Politehnică, absolvenţii noştri sau oameni care se află într-o legătură solidă cu proiectele universităţii, oameni care ştiu că pentru a reuşi depunem împreună eforturi consistente.”

În continuare, au fost acordate premiile „Ioan de Sabata” cadrelor didactice care s-au remarcat prin excelenţă în procesul educaţional şi în tutorierea studenţilor, în baza unei competiţii deschise, la propunerea comisiilor instituite la nivelul facultăţilor: ş.l.dr.inf. Oana Sorina Chirilă şi as.drd.ing. Stelian-Nicolae Nicola, de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare; ş.l.dr.ing. Radu-Ovidiu Ardelean, de la Facultatea de Chimie Industrială şi Protecţia Mediului; ş.l.dr.ing. Maria-Roberta Jianu şi ş.l.dr.ing. Clara Beatrice Vâlceanu, de la Facultatea de Construcţii; ş.l.dr.ing. Ciprian-Ovidiu-Miron Dughir şi ş.l.dr.ing.Constantin Marian Bucos, de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologii Informaţionale; ş.l.dr.ing. Ana-Adela Popa, de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Energetică; conf.dr.ing. Sorin-Aurel Raţiu, de la Facultatea de Inginerie Hunedoara; ş.l.dr.ing. Attila Turi, de la Facultatea de Management în Producţie şi Transporturi; ş.l.dr.ing. Cristian-Emil Moldovan şi ş.l.dr.ing. Adrian-Eugen Cioablă, de la Facultatea de Mecanică; as.dr. Andreea-Florina Pele, de la Facultatea de Ştiinţe ale Comunicării.
Tot pentru excelenţă în procesul educaţional au fost acordate, la propunerea Comisiei de Învăţământ a Senatului UPT, premiile „Ioan de Sabata – Inovaţie în Educaţie” următorilor: conf.univ.dr.ing. Răzvan-Virgil Bogdan, de la Facultatea de Automatică şi Calculatoare, şi conf.univ.dr.arh. Cristian-Tiberiu Blidariu, de la Facultatea de Arhitectură.

Nu doar eforturile depuse în activitatea didactică au fost premiate, ci şi cele în activitatea de cercetare. Astfel au fost acordate premiile „Excelenţă în cercetare” tinerilor masteranzi, doctoranzi sau cercetători cu cele mai multe articole publicate în reviste cotate internaţional: ing. Elisei Ştefan Ilieş, drd.ing. Oana Grad, prof.univ.habil.dr.ing. Larisa-Victoria Ivaşcu.

Premiul „Traian Lalescu”, instituit pentru recompensarea rezultatelor excepţionale obţinute în învăţământul preuniversitar a fost oferit elevului Vlad-Ştefan Oros, de la Liceul Teoretic „Grigore Moisil”, medaliat cu aur la olimpiadele internaţionale de Fizică, Astronomie, pasionat de lingvistică, pian şi fotografie.

Eforturile depuse pe parcursul întregului an au fost răsplătite prin acordarea premiilor „Excelenţă în Digitalizare” (conf.dr.ing. Ovidiu Baniaş şi ş.l.dr.ing Octavian Ştefan), „Excelenţă în Sport” (Benjamin Bodo), „UPT Innovation Fellows” (AIMinded), „Excelenţă în Dezvoltare Sustenabilă” (prof.univ.dr.ing. Radu Vasiu).

De asemenea, au fost acordate o serie de premii de excelenţă partenerilor educaţionali sau strategici ai UPT: „Excelenţă în Cultură” (Muzeul Naţional al Banatului), „Excelenţă în Parteneriatul ATU” (prof.univ.dr. Dorel Săndesc, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, prof.univ.dr. Cristian Oancea, prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara, prof.univ.dr. Mădălin Bunoiu, prorector al Universităţii de Vest, şi prof.univ.dr. Isidora Radulov, prorector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului „Regele Mihai I”), „Timişoara 2030” (Sorin Maxim, director general ADR Vest), „Alumnus UPT” (Dan Bedros, preşedintele Comitetului Director al UPT, şi Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor), „Centenar” (acad. Dan Dubină, preşedintele Filialei Timişoara a Academiei Române).

Atmosfera festivă a Galei Premiilor de Excelenţă UPT 2021 a fost completată cu un moment artistic susţinut de Trio Contraste (Dorin Cuibariu – clarinet, Sorin Petrescu – pian, Doru Roman – vibrafon/percuţie) cu „O scurtă istorie a jazzului de la origini până aproape de zilele noastre”, precum şi un recital de colinde susţinut de Corul Universităţii Politehnica Timişoara.