Publicat: 29 Ianuarie, 2017 - 12:12
Share

Luni, 30 ianuarie 2017, de la ora 18.00, la Teatrul Național 'I. L. Caragiale' din București (sala Pictură, intrarea dinspre Hotel Intercontinental), va avea loc a doua ediție a Galei Premiilor de Excelență pentru Etnicii Români din Comunitățile Istorice.

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, prin Direcția Români din Afara Granițelor, cu sprijinul Institutului Eudoxiu Hurmuzachi pentru românii de pretutindeni.

Demersul vizează recunoașterea personalităților și proiectelor marcante din comunitățile românești de dincolo de granițele țării, din vecinătatea României și Balcani. În cadrul ceremoniei vor fi premiate personalități culturale, intelectuali de marcă, jurnaliști, tineri implicați în mod activ în mediul asociativ românesc din vecinătate, vârfuri ale comunităților românești din Ucraina, Serbia, Bulgaria, Ungaria, Republica Moldova, Albania, lideri ai unor asocia?ii românești care militează pentru respectarea drepturilor comunităților românești din afara hotarelor țării, contribuind astfel la strângerea legăturilor dintre românii de pretutindeni.

Va fi premiată excelența în comunitățile românești și contribuția unor personalități ale vieții socioculturale din cadrul acestor comunități la păstrarea identității naționale, prin promovarea limbii și culturii române în țările de reședință.

Distincțiile vor fi stabilite de o comisie prezidată de academicianul Alexandru Surdu, vicepreședinte al Academiei Române și alcătuită din reputați specialiști pe problematica românilor de pretutindeni: academicianul Ioan Aurel-Pop, rector al Universității Babeș-Bolyai; profesorul universitar Manuela Nevaci, cercetător științific la Institutul de Fonetică și Dialectologie 'Alexandru Rosetti' al Academiei Romane, jurnalistul Sorin Ghica și Radu Baltasiu, directorul Direcției Români din Afara Granițelor și Limba Română din cadrul ICR.

Gala va include momente artistice, susținute pro bono de artiști din România și vecinătate, colaboratori în proiecte anterioare ale ICR: Maria Gheorghiu, Veta Biriș. Vlad Miriță, Eliza Nirlu, Cătălin Josan, Cristofor Aldea Teodorovici, Ilie Caraș.

De asemenea, în foaierul TNB vor fi expuse câteva dintre fotografiile care fac obiectul expoziției '' de Inovatori Români', personalități românești care, de-a lungul timpului s-au exprimat în afara granițelor țării lor de origine, România, reprezentând domenii variate ale științei și artei.

Vor fi invitați să participe Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, consilieri de Stat ai Administrației Prezidențiale, deputați și senatori din comisiile de specialitate din Senat și Camera Deputaților, personalități culturale și jurnaliști.

Partener instituțional: Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru Românii de Pretutindeni (Ministerul Românilor de Pretutindeni).

Parteneri media: TVR Internațional, Radio Romania Internațional,RadioRomânia Cultural, Agerpres, Romanian Global News, InfoPrut, Observator Cultural, Agenția de Carte și Magazin Istoric.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile.

Departamentul de Comunicare

Institutul 'Eudoxiu Hurmuzachi' pentru Românii de Pretutindeni

Ministerul Românilor de Pretutindeni