Publicat: 9 Martie, 2016 - 15:00

Miercuri, 16 martie 2016, ora 19.30, la Sala Studio a Teatrului Odeon din București (Calea Victoriei nr. 40-42), va avea loc GALA TINERILOR SCRIITORI. RECITAL DE POEZIE & JAZZ, un eveniment literar-muzical cu participarea laureațiilor celor mai importante premii de poezie acordate în România pe 15 ianuarie 2016, la GALA TINERILOR SCRIITORI de la București și la Premiul Național de Poezie 'Mihai Eminescu' de la Botoșani.

Vor susține recitaluri de poezie Ionelia Cristea, Premiul Național de Poezie 'Mihai Eminescu' pentru Opus Primus, Ana Donțu, Premiul Tânărul Poet al anului 2015, Vlad Drăgoi, Premiul Tânărul scriitor al anului 2015, Robert G.Elekes, Premiul Național de Poezie 'Mihai Eminescu' pentru Opus Primus, Teodor Dună, Premiul Cartea de Poezie a anului 2015.

Invitații speciali ai Galei sunt poeții și editorii Claudiu Komartin și Cosmin Perța.

Amfitrionii evenimentului sunt scriitorul Dan Mircea Cipariu și muzicianul și profesorul de jazz Mircea Tiberian.

Organizatori: Muzeul Național al Literaturii Române din București, Teatrul Odeon, Asociația EURO CULTURART, cu sprijinul financiar al ICR și al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

Partenerii programului: OPERA SCRISĂ.RO-societate de gestiune a drepturilor de autor, APLER — Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, Universitatea Hyperion — Facultatea de Arte.

Parteneri media: Radio România Cultural, RFI, TV City, Observator Cultural, Contemporanul, AgențiadeCarte.ro.

'Este pentru prima dată când publicul bucureștean îi poate asculta și admira, în recital, pe cei care au câștigat, recent, de Ziua Culturii Naționale, cele mai importante premii de poezie acordate în România pentru tinerii poeți și pentru cărțile lor de poezie apărute în anul editorial 2015. Am invitat în această Gală pe doi dintre cei mai importanți exponenți ai generației literare milenariste, poeți care au reușit să promoveze prin editurile pe care le coordonează cărți importante ale generației post-milenariste.', a declarat Dan Mircea Cipariu, inițiatorul programului GALA TINERILOR SCRIITORI. RECITAL DE POEZIE & JAZZ.

GALA TINERILOR SCRIITORI / CARTEA DE POEZIE A ANULUI 2015 și-a premiat câștigătorii vineri, 15 ianuarie 2016, de Ziua Culturii Naționale.

Poetul Teodor Dună a primit Premiul pentru Cartea de Poezie a Anului 2015, volumul 'obiecte umane', Editura Cartea Românească, fiind considerat de către juriu cea mai valoroasă carte de poezie apărută anul trecut.

Ana Donțu a fost desemnată Tânărul poet al anului 2015, pentru 'Cadrul 25', Editura Max Blecher, premiul pentru proză i-a revenit lui Alexandru Voicescu pentru 'Malad', carte apărută la Editura Herg Benet, iar Laurențiu Malomfălean este Tânărul critic al anului 2015 pentru lucrarea sa 'Nocturnalul postmodern. Când visele imaginează hiperindivizi cu onirografii', Editura Tracus Arte.

Dintre toți cei pe care i-au nominalizat la secțiunile din concurs, membrii juriului au ales și Tânărul scriitor al anului 2015, Vlad Drăgoi primind această distincție pentru cartea 'Eschiva', Cartea Românească. Membrii juriului din acest an au fost tinerii critici literari, la rândul lor laureați ai unor ediții anterioare ale Galei: Bianca Burța-Cernat, Mihai Iovănel și Andrei Terian. Organizatori: Muzeul Național al Literaturii Române din București, Asociația EURO CULTURART și Biblioteca Centrală Universitară 'Carol I', cu sprijinul financiar al ICR și al AFCN (Administrația Fondului Cultural Național). Partenerii programului au fost OPERA SCRISĂ.RO-societate de gestiune a drepturilor de autor și APLER — Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România.

Gala Tinerilor Scriitori a fost transmisă în direct pe Radio România Cultural (producător: Anamaria Spătaru), coproducătorul evenimentului. AgențiadeCarte.ro a fost partener media. Scriitorul Dan Mircea Cipariu a fost inițiatorul și moderatorul evenimentului.

Juriul de a acordare a Premiului Național de Poezie 'Mihai Eminescu' pentru Opus Primum, format din Al. Cistelecan, președinte, Mircea A. Diaconu, Daniel Cristea-Enache, Vasile Spridon și Andrei Terian, având în vedere nominalizările — Robert G. Elekes, Ionelia Cristea, Victor Țvetov, Roxana Cotruș, Emilian Pal — a decis ca premiul să fie acordat, ex ecvo, la ediția a XVIII-a, pentru anul 2015, poeților:Robert G. Elekes, pentru cartea Aici îmi iau dinții-n spinare și adio, Editura Tracus Arte și Ionelia Cristea, pentru cartea Noaptea de gardă, Editura Cartea Românească.