Publicat: 24 Februarie, 2014 - 10:18
Share

Gala TNL 2014 a celebrat cultura română și anvergura sa europeană, sub egida: ”Cultura română, cultură europeană”. Evenimentul a avut loc în weekend la Palatul Parlamentului, în prezența celor 2.100 de tineri veniți din toată țara, a președintelui PNL, Crin Antonescu, a liderilor PNL și a unor oameni de cultură români care ne reprezintă cu mândrie pe scenele lumii.

Evenimentul TNL a fost marcată, însă, de evenimentele tragice de la Kiev. Claudia Benchescu, președintele Cluburilor Studențești Liberale și membră în biroul de conducere LYMEC (Organizația Tinerilor Liberali Europeni), a dedicat premiul obținut în cadrul Galei – ”Cel mai activ tânăr liberal” – protestatarilor de la Kiev și a cerut colegilor din sală un moment de reculegere în memoria victimelor regimului Ianukovici.

Premiile speciale ”Cultura română, cultură europeană” ale Galei TNL, au fost oferite sopranei Felicia Filip, o mare doamnă a scenei românești – înmânat de Gigel Știrbu, Ministrul Culturii, tânărului tenor Bogdan Mihai – înmânat de Renate Weber, europarlamentar PNL, care onorează România pe marile scene ale Europei și lui Varujan Vosganian, liberal autentic și om de cultură, nominalizat la Premiul Nobel 2014 de către Uniunea Scriitorilor din România pentru romanul ”Cartea Șoaptelor” și la unul dintre cele mai importante premii din Germania, Premiul Târgului de Carte de la Leipzig, pentru traducerea în limba germană a aceluiași roman – înmânat de Eduard Hellvig, europarlamentar, secretar general PNL.

Premiile speciale ”Născut liber” ale Galei TNL au fost oferite pentru programul ”Academia europeană”, derulat de Petrom în parteneriat cu Centrul Român pentru Politici Europene și Fundației Friedrich Naumann, partener constant al TNL în organizarea cursurilor de pregătire pentru tinerii liberali și au fost înmânate de Cristian David, ministru delegat pentru românii de pretutindeni, respectiv Cristian Bușoi, președinte Casa Națională de Asigurări de Sănătate.

Premiul special al Galei TNL 2014 a fost oferit pentru evenimente dedicate cetățenilor simpatizanți ai Partidul Național Liberal, organizate în filiale ale TNL: ”România pentru Tineri”, înmânat președintelui TNL Constanța, Septimiu Bourceanu, ”România pentru mediul de afaceri”, înmânat președintelui PNL Prahova, Paul Dumbrăveanu și ”România pentru toți românii”, înmânat președintelui PNL Iași, Costel Alexe, de către președintele TNL Florin-Alexandru Alexe și coordonatorul campaniilor TNL și CSL, Violeta Vijulie.

Premiul special ”Rezistența prin cultură” a fost acordat filialelor TNL Maramureș pentru ”Școala Politică Ghe.I.Brătianu” de la Sighetu Marmației și TNL Ilfov pentru Programul ”Fortul 13 Jilava” și a fost înmânat de către Vlad Nistor, președintele Senatului Universității București și Mircea Roșca, președinte PNL Prahova.

Premiile dedicate filialelor TNL sau tinerilor liberali care au depus un efort extraordinar pentru promovarea valorilor liberale în decursul anului 2013, au fost acordate astfel:
1. Cea mai activă filială – TNL Argeș
2. Cea mai activă organizaţie locală – TNL Focșani
3. Cea mai activă organizaţie în mediul rural – TNL Hunedoara
4. Cel mai important eveniment local – TNL Călărași pentru ”Cupa liber la mișcare”
5. Cel mai important eveniment național – TNL Cluj pentru Conferința ISEEL
6. Cel mai activ tânăr în administraţia locală – George Stângă, TNL Galați
7. Cel mai activ tânăr în administraţia centrală – Mircea Fechet, TNL Bacău
8. Cel mai activ tânăr liberal – Claudia Benchescu, președinte CSL, membru în Biroul LYMEC
9. Cel mai activ om de afaceri tânăr liberal – Radu Coțofană, TNL Sibiu
10. Echipa lui Crin 2014 – TNL Sector 2
11. Cea mai activă echipă T Comunică – Echipa T comunică TNL Satu Mare

 

REZOLUȚIA RESPECTULUI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI:

Delegația Permanentă a TNL, reunită în ședință sâmbătă, 22 februarie 2014, la București, a adoptat Rezoluția ”Respectului pentru cetățenii României”, ca urmare a analizei evenimentelor care au loc în aceste zile pe scena politică din țară .

Având în vedere angajamentul tinerilor liberali de a susține Uniunea Social Liberală, cu speranța că această construcție politică va reprezenta un nou model de a face politică, bazat pe onoare și pe respectarea cuvântului dat;
Considerând că este inacceptabil modul în care copreședintele USL Victor Ponta a înțeles să gestioneze situația Uniunii Social Liberale și să nesocotească votul pe care l-a primit de la români;
Apreciind că, prin neonorarea promisiunilor și prin neasumarea responsabilității de a duce la bun sfârșit proiectele la care s-a angajat, exemplul pe care Victor Ponta, ca tânăr om politic, îl dă celorlalți tineri este total greșit;
Tineretul Național Liberal adoptă
REZOLUȚIA RESPECTULUI PENTRU CETĂȚENII ROMÂNI

• Tineretul Național Liberal dezavuează practicile politice ale lui Victor Ponta și susține modalitatea de a face politică bazată pe onoare, pe asumarea angajamentelor și pe respectarea votului primit de la cetățeni.
• Suntem consternați de felul în care Victor Ponta și Partidul Social Democrat au înțeles să răspundă problemelor din USL și de ușurința cu care sunt dispuși să renunțe la o construcție care corespunde, în primul rând, speranțelor românilor, nu doar de bunăstare, ci și de maturizare a clasei politice.
• Uniunea Social Liberală a fost construită ca un proiect comun al PSD și PNL, în care tinerii și-au pus toată încrederea că două forțe politice de anvergură sunt capabile să construiască, ireversibil, o Românie solidară și puternică.
• Noi, liberalii, nu putem abandona atât de ușor proiectul USL, fiindcă, în continuare, suntem angajați total în punerea în aplicare a promisiunilor pe care le-am făcut românilor, de la politici publice eficiente până la crearea unui adevărat stat de drept.
• Solicităm partenerilor de alianță respectarea punctelor 9.7 și 9.8 din Acordul USL:
a. 9.7. In cazul participării pe liste separate şi cu candidaţi proprii, partidele vor utiliza denumirea integrală, denumirea prescurtată, semnul permanent şi semnul electoral cu care acestea sunt înscrise la Tribunalul Bucureşti;
b. 9.8. Cele două părţi nu vor accepta sau iniţia participarea separată în alte alianţe electorale;
• În total respect pentru cetățenii români, TNL este solidar cu efortul întregului partid de a continua proiectele care derivă din principiile, valorile și identitatea liberală, asumate de guvernarea USL.
• Nu în ultimul rând, solicităm Primului Ministru Victor Ponta și Partidului Social Democrat ca înainte să decidă asupra viitorului USL, să ia în considerare faptul că toate cancelariile din Europa urmăresc evoluția politică din România, iar modul în care vor fi soluționare problemele alianței de guvernare va avea repercusiuni asupra imaginii României, mult timp de acum înainte.