Publicat: 9 August, 2018 - 17:02

Peste 200 de artişti din şapte ţări participă, începând de joi, timp de patru zile, la a XIII-a ediţie a Festivalul Internaţional de Folclor "Doina Covurluiului", a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, directorul Centrului Cultural Dunărea de Jos Galaţi, Florina Zaharia, organizatorul manifestării.

Potrivit sursei citate, la festival vor fi prezente ansambluri folclorice din Slovenia, Slovacia, Cehia, Bosnia-Herţegovina, Polonia şi Republica Moldova. Din România au fost invitate ansamblurile "Ţara Vrancei" şi "Hora" din judeţul Mureş.

Joi va avea loc deschiderea oficială cu o paradă a celor şapte ansambluri folclorice participante şi o serie de mini-spectacole, prin care formaţiile se vor prezenta spectatorilor. Apoi, va urma spectacolul de deschidere, susţinut de gazde, Ansamblul folcloric "Doina Covurluiului" al Centrului Cultural Dunărea de Jos.

Vineri, între orele 19.30 şi 22.30, vor avea loc spectacole cu ansamblurile din Bosnia-Herţegovina, Cehia, Slovenia şi România (Vrancea).

Sâmbătă, în acelaşi interval orar, vor evolua formaţiile venite din Republica Moldova, Polonia şi Slovacia.

Duminică, între aceleaşi ore, va fi gala de închidere a festivalului, când pe scenă vor urca toate formaţiile participante. După gală, ansamblul "Hora" din Mureş va susţine un recital.

Tot joi, în Sala Mare a Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi a avut loc întâlnirea oficială a organizatorilor cu reprezentanţii ansamblurilor invitate la festival. Salutul de bun venit a fost adresat de către preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea.

"Prezenţa dumneavoastră la Festivalul Internaţional de Folclor de la Galaţi ne onorează şi ne bucură în acelaşi timp. Anul acesta, Festivalul Internaţional de Folclor 'Doina Covurluiului' este dedicat Marii Uniri de la 1918. Pentru noi, pentru români, hora este simbolul unităţii naţionale, jocul popular exprimă bucuria şi veselia strămoşilor noştri, iar portul tradiţional arată frumuseţea artei noastre populare. Acest festival ne oferă şansa de a cunoaşte tradiţiile altor popoare şi de a prezenta tradiţiile şi datinile româneşti", a declarat Costel Fotea.

CJ Galaţi a alocat pentru organizarea acestui eveniment cultural suma de 150.000 lei. 

Tag-uri Geo: