Publicat: 30 Octombrie, 2015 - 09:33
Share
Cu o selecţie de lucrări ale Anei Ştefania Andronic (BUZU)

Vineri s-a deschis la ESSEN ediţia de toamnă a Contemporany Art Ruhr - "Innovative art fair", o manifestare de ţinută care reuneşte artişti din majoritatea ţărilor europene.

Galeria de Artă Senso este reprezentată la Târgul de Artă de la Ruhr (Essen) Germania de graficiana Ana Ștefania Andronic (Buzu) alături de curatorul Raluca Băloiu. În cadrul târgului sunt prezentate publicului două serii de lucrări DiaFonii grafice și Picturalități laice și metafizice, ambele grupate sub titlul: Grafisme picturale.

Dacă în seria DiaFonii grafice, tânăra artistă își schița în tuș personajele, acum ea acordă o deosebită importanță culorii. Personajele sale, create cu spontaneitate coloristică, cuceresc spațiul imaginarului, visului, arbitrarului. Ana Andronic își plasează personajele printre portocali și vafe de înghețată, arbuști, rodii și ananași care levitează, nori și spații domestice. Într-o notă ludic-ironică, poveștile sale vorbesc despre (auto)cunoaștere, interiorizare, prietenie, însingurare.

Personajele Anei sunt învestite cu umor (asemeni unui CerbuloraX care întruchipează înțeleptul în căutarea înțelepciunii). Cu joben și trabuc, în costumație de gentleman, CamiloraX cucerește citadinul, marinul, selenarul. Trecut prin filtre inițiatice, carismaticul CamiloraX este supus diferitelor stadii de evoluție laică (Șapte pași), dar și spirituală (Șapte emisfere). Repetate compulsiv, oglinzile și portretele Camilorax-ului reactualizează mitul lui Narcis. Uneori, pânzele Anei devin hărți spirituale sub impulsul dicteului automat. Sporadic, Ana Andronic inserează fragmente de hărți vizuale care amintesc de estetica letristă a lui Isidore Isou.

Complexitatea, armonia compozițională și coloristică aduc în atenție veritabile gymnopédii picturale. Lirismul narațiunii o plasează pe Ana Andronic alături de pictori și graficieni, dar și de ilustratorii de carte.

.

Colaj 1 Colaj 2
        

Prezența la Târgul de Artă de la Ruhr se datorează doamnei Anca Vlad, o neobosita sustinatoare a artelor plastice si a artistilor care au cu adevarat ceva de spus.

Galeria de Arta Senso

Redeschisă în primăvara anului 2014, Galeria Senso este un spaţiu privat destinat prezentării, experimentului, confruntării, discursului teoretic, stimulării şi promovării artei contemporane.
Situată într-o zonă de interes şi vizibilitate urbană, pe care le poate spori prin oferta sa culturală, Galeria Senso organizează periodic expoziţii însoţite de materiale promoţionale – cataloage editate în condiţii tehnice deosebite, volume cu caracter monografic, flyere, ştiri, reportaje şi filme de artă care se difuzează pe postul de televiziune online cu acelaşi nume.
În spaţiile sale generoase îşi doreşte să stimuleze calitatea, creativitatea, originalitatea, noutatea, relevanţa estetică – mai ales prin lucrări ale artiştilor tineri, indiferent de domeniul artelor vizuale în care activează –, deşi se încadrează, în acelaşi timp, în tipologia galeriilor de portofoliu; în această dublă ipostază propune, confirmă sau poate contribui la impunerea valorilor, stimulează colecţionismul şi sporeşte dinamismul pieţei de artă din România.
Accesul artiştilor emergenţi sau consacraţi pe simeze, în expoziţii personale sau de grup, în manifestări structurate pe teme sau domenii, este liber, democratic şi stimulator; sponsorizate de Fundaţia Fildas Art şi de programul Catena pentru artă, proiectele curatoriale ale acestei galerii impun drept condiţii de selecţie şi promovare doar calitatea şi autenticitatea expresiei artistice; de aici rezultă rostul prospectiv al galeriei, dar şi calitatea sa formativă, ştiut fiind că în aproprierea artei actuale sunt necesare acomodarea, informarea, iniţierea, empatia, lipsa prejudecăţilor, absenţa oricărei forme de radicalism doctrinar.
Deţinătoare a unei colecţii importante de opere contemporane, Galeria Senso îşi propune să sensibilizeze societatea românească în raport cu actul artistic, să-i propună, în flux neabătut, repere artistice necunoscute, recunoscute sau în curs de afirmare, să sporească vizibilitatea discursurilor artistice, să medieze noi căi de comunicare, să devină loc de consacrare şi reper de neocolit în câmpul artei contemporane româneşti.
Proiect în evoluţie, care doreşte să identifice şi să promoveze, prin proiectele sale curatoriale, concepte, idei şi modalităţi de reprezentare ale unei actualităţi artistice dinamice, plurivoce, cu grad înalt de relevanţă sau doar cu aspect explorator, activitatea galeriei propune vizitatorilor săi sensuri complexe de alcătuire şi lectură a imaginii pentru a deveni o necesară platformă de interacţiune între public şi arta contemporană. 

Imagini din expoziție

 

 


 


 

Ana Ştefania Andronic a urmat cursurile de grafică de la liceul de artă Nicolae Tonitza şi Universitatea Națională de Arte din București, unde l-a avut îndrumător pe Mircia Dumitrescu.
Din 2010 până în prezent, a oferit publicului de gen câteva expoziţii personale în galeriile: Sofitel (2010)/ Palatul Parlamentului (2011)/ Helios, Timișoara (2012-2013)/ Chrom, Bochum (2013)/ Imbold, București (2013)/ Biblioteca Națională a României (2014). A participat cu lucrări la bienale din Bucureşti, Arad, Târgovişte, Timişoara și Buzău, precum și la alte expoziții de grup, printre care, în 2014, la salonul Temeiuri și la Salonul de grafică al UAP. Tot în 2014, a participat la târgul de artă contemporană de la Ruhr, Contemporary Art Ruhr, Essen, Germania. În 2015, a participat la Târgul Art Safari, prin galeria Senso, cu suportul doamnei Anca Vlad.
Un set de lucrări de dimensiuni ample, prezentate în varianta UV, a făcut obiectul unui experiment artistic pe care l-a prezentat publicului european la Galeriile CHROM din Bochum (Germania), un important centru artistic. Ana Ștefania Andronic a realizat o serie de comenzi de artă decorativă pentru sedii de instituţii, dar și pentru primul Cinecafe (Senso). Din 2014, este membră a UAP din România, secția Grafică.
Expozițiile personale din ultimii cinci ani, precum și participarea la târgul internațional de la Ruhr au investigat noi modalități de expresie în pictura figurativă, evoluând spre un decorativism complex, impregnat de simboluri și sugestii grafice.

 

Grafisme picturale de Ana Ștefania Andronic (Buzu)

Tag-uri Nume: