25 iunie 2022

Galina Răduleanu, medic psihiatru, fost deţinut politic şi supravieţuitoare a închisorilor comuniste

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Conferinţă susţinută la Parohia ortodoxă română „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam, Ţările de Jos, de doamna Galina Răduleanu, medic psihiatru, fost deţinut politic

La 15 august a.c., de praznicul Adormirii Maicii Domnului, la invitaţia Părintelui paroh Protopop Dr. Ioan Dură şi a Parohiei ortodoxe române „Sf. Grigorie Teologul” din Schiedam/Rotterdam, Ţările de Jos, doamna Galina Răduleanu, medic psihiatru, fost deţinut politic şi supravieţuitoare a închisorilor comuniste, a susţinut conferinţa cu tema „Cu acele trecute vremi, să înţelegem cele viitoare”.

Această iniţiativă a Părintelui Ioan este unică în parohiile ortodoxe române din diaspora.

Doamna dr. Galina Răduleanu a vorbit despre experienţa sa din închisorile comuniste, parcursul poporului român după prăbuşirea regimului comunist şi starea din prezent a societăţii române, precum şi despre pericolul la care este expusă tânăra generaţie.

Referindu-se la anii petrecuţi în închisorile comuniste, conferenţiara a arătat că aceştia au avut un rol determinant în „procesul de a se redescoperi pe sine şi de a descoperi legătura cu Dumnezeu” precum şi în îmbrăţişarea profesiei de medic psihiatru.

O parte a conferinţei a fost interactivă: conferenţiarul a dialogat cu cei prezenţi.

Doamna dr. Galina Răduleanu a vorbit despre starea actuală a societăţii române, pe care a caracterizat-o ca fiind dominată de „pierderea spiritului şi a vocaţiei creştine”, de „înlăturarea lui Dumnezeu din viaţa omului”, apreciind că regimul comunist a fost una dintre „tiraniile care au avut drept scop mutilarea şi distrugerea sufletului”.

Referindu-se la primejdia „încătuşării psihice a tinerei generaţii”, doamna dr. Galina Răduleanu a subliniat, ca soluţie, „mărturisirea activă a creştinismului” şi a lansat un îndemn la „cercetare lăuntrică” şi la „apărarea valorilor perene ale neamului românesc”.

Părintele Ioan i-a mulţumit doamnei dr. Galina Răduleanu în numele celor prezenţi pentru conferinţa susţinută şi i-a oferit ,,Medalia Parohiei Sf. Grigorie Teologul din Ţările de Jos (1981-2021) – 40 de ani de la înfiinţare şi de slujire. Ctitor Pr. Dr. Ioan Dură”, un album despre pictorul olandez Vincent van Gogh şi câteva cărţi ale sale. După care, doamnei dr. Galina Răduleanu i-a fost înmânată diploma de ,,Membru de onoare a ,,Asociaţiei Femeilor Ortodoxe Române” a aceleaşi parohii.

Conferinţa susţinută de doamna dr. Galina Răduleanu face parte din seria de conferinţe organizate de parohia „Sf. Grigorie Teologul” pentru marcarea a 40 de ani de activitate neîntreruptă prin grija Preotului paroh Dr. Ioan Dură, ctitorul acesteia.

Parohia Ortodoxă Română „Sf. Grigorie Teologul”
Vlaardingerdijk 48, 3117 EW Schiedam, Ţările de Jos, www.biserica.nl