21 mai 2022

Gamă largă de candidaturi pentru selecția astronauților pentru Agenția Spațială Europeană (ESA)

astronaut

Distribuie pe rețelele tale sociale:

Astronauți aspiranți din întreaga Europǎ așteaptă următoarea etapă a selecției de astronauți ESA, ca urmare a închiderii în 18 iunie a primei perioade de candidaturi a agenției din ultimii 11 ani.  

Cu toate că cifrele nu sunt încă finale, cifrele inițiale arată că mai mult de 22 000 persoane au trimis candidatura pentru anunțurile de posturi vacante pentru astronauți ESA. În timpul ultimei selecții de candidaturi pentru astronauți ESA în 2008, numărul de candidați care au avut un certificat medical și au finalizat formularul de candidatură online a fost de 8413.

În cadrul acestei etape de recrutare, mai mult de 200 de persoane au candidat pentru postul vacant nou-înființat de astronaut (cu o dizabilitate fizică), și aproximativ 5 400/24% dintre toți candidații astronauți s-au identificat ca femei – în 2008, acest procent a fost de 15,5%.

Selecția pentru astronauți din 2021 marcheazǎ prima dată când ESA a anunțat un post vacant pentru un astronaut cu o dizabilitate fizică. Se anticipează colaborarea candidatului care reușește la concurs pentru a determina, ȋmpreunǎ cu ESA, modificările necesare pentru ca un astfel de astronaut să poată munci în calitate de membru profesionist al echipajului într-o misiune viitoare în spațiu.

Au fost primite candidaturi din toate statele membre și statele membre asociate. Acestea includ Lituania, ai cărei cetățeni au devenit eligibili pentru selecție datorită noului statut al țării ca Membru asociat ESA.
https://esamultimedia.esa.int/docs/careers/ESA_AStroSel_2021_Preliminary_Numbers.pdf

Următoarele etape de selecție

Procesul ESA de selecție a astronauților este format din șase etape cheie, de la închiderea anunțurilor de posturi vacante la data de 18 iunie 2021, până la anunțul la nivel mondial privind astronauții selectați, la sfârșitul anului 2022.

Prima dintre aceste etape o reprezintă selectarea. În această etapă, candidaturile vor fi evaluate pe baza tuturor documentelor transmise, a formularului de candidatură și a chestionarului de selecție completat ca parte a procesului de candidatură. Candidaturile pentru postul de astronaut (cu o dizabilitate fizică) vor fi, de asemenea, supuse unei selecții medicale.

Candidații vor fi notificați la sfârșitul fiecărei perioade dacă candidatura lor a trecut la următoarea etapă. Cu toate acestea, este nevoie de multă răbdare, deoarece întregul proces de selecție va dura un an și jumătate.

O provocare pozitivă 

Directorul General ESA Josef Aschbacher afirmă că agenția a dorit să atragă o gamă largă de candidați prin campania sa de recrutare și așteaptă provocarea de a selecta candidații cei mai potriviți din Europa.

„Crearea unei rezerve de astronauți, pe lângă selectarea unui personal de patru astronauți și un astronaut cu o dizabilitate fizică oferă mai multe oportunități ca niciodată pentru candidații noștri. Cu toate acestea, aşa cum se poate vedea din cifrele inițiale, există în continuare o concurență uriașă pentru aceste roluri dorite în spațiu,” afirmă el.

„Doresc să mulțumesc tuturor persoanelor care au candidat și pentru efortul pe care l-ați depus deja pentru candidatura pentru postul de astronaut. Apreciem răbdarea dvs., având în vedere că echipa noastră se străduiește să asigure un proces corect și amănunțit, și reamintim tuturor celor care sunt interesați de spațiu că postul de astronaut nu este singura oportunitate disponibilă la ESA. În anii următori, vom căuta o gamă largă de profesioniști spațiali și vă încurajez să consultați aceste oportunități pe site-ul web ESA Careers.”

Directorul ESA pentru Explorare Umană și Robotică David Parker reiterează aceste comentarii și afirmă: „Mă bucur să văd o creștere în distribuția pe sexe a candidaților la această selecție de astronauți, dar cifrele arată și cǎ mai există lucruri de făcut pentru a obține echilibrul între bărbați și femei în domeniul spațial.