Publicat: 19 Iulie, 2012 - 12:02
Share

 În perioada 9-13.07.2012, la solicitarea comisarului general Ovidiu Dăescu, Garda Naţională de Mediu a realizat o serie de controale tematice privind exploatarea şi prelucrarea materialului lemnos şi recoltarea fructelor de pădure din flora spontană.

Ca urmare a celor 150 de controale încrucişate efectuate la nivelul comisariatelor regionale, respectiv judeţelor, au fost aplicate 79 de sancţiuni, dintre care 47 de amenzi contravenţionale în valoare de 390.000 lei şi 30 de avertismente, iar în două dintre cazuri, ca urmare a constatărilor făcute, s-a dispus suspendarea activităţii.

În ceea ce priveşte exploatarea şi prelucrarea materialului lemnos, principalele neconformităţi constatate au fost: depozitarea de deşeuri lemnoase direct pe sol, depozitarea materialului lemnos în zona de protecţie a cursurilor de apă, desfăşurarea activităţii de exploatare forestieră fără deţinerea autorizaţiei de mediu, respectiv prelucrarea primară şi secundară a lemnului înainte de obţinerea autorizaţiei de mediu. În ceea ce priveşte recoltarea fructelor de pădure, cu ocazia verificărilor s-a constatat nerespectarea cotelor de recoltă a fructelor de pădure din flora spontană prevăzută în autorizaţia de mediu.

Controalele vor continua şi în perioada următoare, în contextul intensificării activităţii de control a GNM pe perioada verii.