Publicat: 13 Mai, 2019 - 14:53

Republica Kazakhstan reprezintă locul în care vechiul întâlneşte noul şi unde semnele de civilizaţie occidentale se îmbină armonios cu vechile tradiţii.

            Bucătăria tradiţională a Kazakhstanului, specifică unui popor nomad, este axată pe preparate din carne de cal şi de oaie, precum şi diferite produse lactate de la aceleaşi animale. De sute de ani kazakhii au fost păstori care au crescut în special cai, cămile şi oi, animale folosite pentru transport, confecţionarea de haine şi asigurarea hranei.

            Tehnicile de gătit şi ingredientele majore au fost puternic influenţate de de viaţa nomadă şi seminomandă a populaţiei.

            În ceea ce priveşte gastronomia, un obicei culinar kazakh special este „dastarkhan”, un ospăţ ce are loc la ocazii deosebite şi constă, în general, în nenumărate feluri de preparate din carne şi produse lactate. De obicei, se sacrifică un animal întreg şi cel mai în vârstă membru al familiei are onoarea de a tăia capul gătit al animalului şi de a-l servi familiei. Părţi din corpul animalului reprezintă trăsăturile diferite ale celor care mănâncă acea parte. De exemplu, copiilor li se dau urechile pentru a asculta mai bine, iar cel care primeşte limba va vorbi mai elocvent.

            Există o varietate de produse lactate, inclusiv brânză, unt şi lapte fiert. Primăvara şi vara laptele se adună într-un recipient din piele, se amestecă bine şi se lasă la fermentat. Zerul obţinut este o băutură preferată pe timp de vară.

            „Kuurdak” este un fel de preparat din organe proaspete de cal, oaie sau vacă şi constă din ficat, inimă, rinichi şi alte organe tăiate mărunt, fierte în ulei şi servite cu ceapă şi piper.

            Mare parte din gusturile culinare ale ţării acesteia sunt comune în Asia Centrală.

            Bucătarii kazakhi nu se zgârcesc cu „besbarmak-ul”, care se prepară din carne de oaie, fidea, cartofi şi ceapă, toate puse în supa rezultată din fierberea capului animalului sacrificat.

            Totuşi, carnea preferată a poporului kazakh este cea de cal, fiind pe primul loc în lume şi al treilea mare producător de produse cabaline, după China şi Mexic. Se spune că o familie formată cam din zece persoane consumă doi cai pe an.

            Un alt aliment mult consumat este „kazy”, un cârnat din intestine, preparat din cea mai fină  costiţă de cal feliată gros şi servită cu nişte ineluşe misterioase de carne. Kazy-ul este uscat, tare şi puţin afumat.

            Ce sunt de fapt misterioasele inele albicioase de carne ? Este un qarta, adică un rect de cal fiert şi prăjit, necondimentat. Are gust de păşune şi mirosuri asemeni ei. Rectul este totuşi rar, dar să nu credeţi cumva că este ţesutul strâns şi muscular al anusului, pe care-l găseşti în dalkttorgjp-ul korean (sfincter de pui, prăjit şi condimentat). Este un segment destul de larg şi complex, cu un strat de ţesut tare pe dinafară, cu gradaţii de membrană, mucoasă netedă şi grăsime pe dinăuntru.

            „Zhal”, un alt produs tipic kazakh, este de fapt gât afumat de cal.

            Ca o curiozitate culinară, excentrică aş zice, este să mănânci plămân de oaie crud.

            De asemenea, peştele este la mare căutare în această ţară.

            Băuturile tradiţionale sunt laptele fermentat de iapă (kumiss), laptele de cămilă (shubat), laptele de vacă (ayron), precum şi laptele de oaie şi derivatele sale – kaymak (smântână),  katyk sau ayron (zer), kurt care este preparat din brânză uscată şi zer. Kumiss-ul este un produs lactat asemănător chefirului, un fel de lapte acru.

            Ceaiul negru a fost adus din China pe traseul Drumul Mătăsii şi a fost consumat în mod tradiţional cu dulciuri, după felul principal. Astăzi se consumă cu lapte, ca la englezi.

            Deserturi:

Baursaki, o varietate de gogoasă, preparat din aluat prăjit cu formă de sferă.

Cäkçäk este un desert preluat din bucătăria tătară. Este făcut din aluat nedospit, tăiat şi laminat în bile de dimensiunea unei cireşe, prăjite în ulei, după care sunt stivuite într-o movilă şi glazurate cu miere fierbinte.

Opţional, sau la mesele festive, se servesc alune, fistic şi fructe uscate.

Am fost în câtva pieţe agro-alimentare din Nur-Sultan, capitala Kazakhsatanului, dar şi din fosta capitală Almaty, şi vreau să spun că am găsit o abundenţă de legume şi fructe, preparate lactate, dar şi carne de toate felurile, desigur, predominând carnea de cal.

Nu cred că era ceva care să-ţi doreşti şi să nu găseşti în aceste pieţe, unde vânzătorii erau de o amabilitate şi de un respect deosebit faţă de cei ce ar fi dorit să cumpere ceva, încercând că te înduplece măcar să guşti din produsele lor, chiar dacă nu cumperi nimic.

În acelaşi timp, cu toate că în această ţară trăiesc într-o concordie naţională cam 130 de conaţionali, să nu vă credeţi că nu veţi găsi aici şi restaurante cu preparate specifice din bucătăria rusă, chineză, coreeană, japoneză, greacă, germană, turcă, azeră, ba chiar şi românească, acolo unde locuiesc comunitari români, precum şi produse americane de tipul McDonald’s şi KFC, la un loc cu băuturi internaţionale de toate felurile, ca şi dulciuri din toată lumea, pe care le poţi găsi în oraşele mari, în mall-uri, dar vă informez se găsesc şi în mediul rural. Eu personal, după o partidă de vânătoare, am participat la un asemenea dejun de excepţie.

Topic: 

Format: