8 decembrie 2021

Gazpromul ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze către Moldova de la 1 decembrie

Gazprom
Distribuie pe rețelele tale sociale:
Gazprom ar putea opri livrările de gaz către Moldova, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Serghei Kupriyanov.

Gazprom nu a rezervat capacități suplimentare pentru tranzitul de gaze prin Ucraina
Potrivit acestuia, acest lucru se va întâmpla dacă Chișinăul nu plătește integral aprovizionarea cu gaze și nu semnează un nou contract cu Moscova.

„Nu există politică aici, Gazpromul este o societate pe acțiuni și nu poate funcționa în pierdere, nu își poate permite să piardă plățile fiscale”, a menționat Kupriyanov (citat de TASS ).

În plus, Gazprom nu înțelege informațiile despre planurile autorităților moldovenești de lichidare a întreprinderii Moldova-Gaz, care are datorii pentru combustibilul livrat, a spus reprezentantul companiei.

Gazprom a numit valoarea datoriei Moldovei pentru gaze

Datoria Moldovei pentru gazele deja furnizate de Gazprom este de 433 milioane dolari, iar ținând cont de întârziere, această sumă ajunge la 709 milioane dolari, potrivit reprezentantului oficial al companiei, Serghei Kupriyanov.

La 1 octombrie, Gazprom a prelungit contractul cu Chișinăul pentru furnizarea de gaze pe o lună. Cu toate acestea, prețul combustibilului a crescut la 790 de dolari per mia de metri cubi, cu un preț mediu anual de achiziție a gazelor de 200 de dolari în Moldova anul acesta. Negocierile pentru un contract pe termen lung sunt încă în curs.
Datorită situației de pe piața gazelor, autoritățile moldovenești au introdus un „regim de alertă” în sectorul energetic.

Ciprian Pop
Foto facebook